Auteurs openen Boekenweek schrijvend

De 76e Boekenweek is dinsdagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam geopend met het traditionele Boekenbal. Honderden auteurs konden bij aankomst hun gedachten achterlaten in een groot gastenboek, waarmee de memoires van het zestigste boekenbal werden opgetekend. Dit gebeurde in het kader van het thema van de Boekenweek: Curriculum vitae - geschreven portretten.

De avond werd gepresenteerd door Jörgen Raymann. Op het bal werd vooruitgeblikt op een literatuur zonder 'de Grote Drie'. Harry Mulisch overleed in oktober op 83-jarige leeftijd als laatste van de Grote Drie. Ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoorden tot deze groep naar verluidt grootste naoorlogse schrijvers van Nederland.

Het Boekenweekgeschenk, De kraai, werd dit jaar geschreven door Kader Abdolah. Kader Abdolah, een pseudoniem van de in 1985 uit Iran gevluchte Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, debuteerde in 1993 met De adelaars. Zijn grootste succes was de roman Het huis van de moskee, die in 2005 verscheen en in Nederland driehonderdduizend keer werd verkocht.

Wie zondag het Boekenweekgeschenk kan tonen, mag gratis mee met de trein. Ook rijdt er die dag een speciale verhalentrein met vertellers uit verschillende culturen als ode aan Kader Abdolah.

Verder is in het Nationaal Archief in Den Haag tot en met 29 mei de expositie Geschreven portretten - vijftig onvergetelijke Nederlanders te zien. De expositie bestaat uit documenten die voort zijn gevloeid uit persoonlijke ervaringen van bekende Nederlanders.

De 76e editie van de Boekenweek vindt plaats van woensdag tot en met volgende week zaterdag.