Wilders tegen asielzoekerplan Leers

PVV-leider Geert Wilders ziet niets in het plan van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om burgemeesters in sommige gevallen te laten beslissen over de vraag of een asielzoeker mag blijven. Dat heeft Wilders woensdag laten weten.

"Een erg slecht idee", zegt Wilders. Burgemeesters hebben volgens hem 'slappe knieën' en zullen dus vaak in het voordeel van de asielzoeker besluiten. "Niet doen dus", concludeert de gedoogpartner van het kabinet.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma voegt toe dat burgemeesters geen zicht hebben op alle facetten van een zaak en onder druk worden gezet door scholen, kerken en moskeeën om iemand te laten blijven. Fritsma vreest dat burgemeesters 'mini-generaal pardonnetjes' gaan afkondigen.

Leers zei dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij overweegt om burgemeesters de macht te geven om in uitzonderlijke gevallen te besluiten dat uitgeprocedeerde asielzoekers toch in Nederland mogen blijven. Nu heeft alleen de minister de bevoegdheid om in schrijnende gevallen een uitzondering te maken op de regels.

Leers tekende erbij aan dat het een 'heel pril' idee is, dat hij nog verder moet uitwerken.