[FA Cup] Arsenal mag op herhaling

Arsenal heeft zich te kijk gezet in de achtste finales van de FA Cup. De ploeg kwam op bezoek bij Leyton Orient niet verder dan 1-1. Manchester City en Bolton Wanderers plaatsten zich wel voor de kwartfinales.

Leyton Orient - Arsenal 1-1

Arsenal heeft zichzelf in de problemen gewerkt in de FA Cup. The Gunners leken bij Leyton Orient op weg naar de kwartfinales dankzij een doelpunt van Tomas Rosicky, maar de derdedivisionist verraste Arsenal in de slotfase. Invaller Jonathan Tehoue maakte kort voor tijd de verrassende gelijkmaker: 1-1.

Arsène Wenger had het roer volledig omgegooid tegen Leyton Orient. Alex Song was de enige speler die ook aan de aftrap stond bij de overwinning op FC Barcelona. Zonder Robin van Persie en met Cesc Fábregas op de bank domineerde Arsenal in het Matchroom Stadium, maar de nummer twee van de Premier League had lange tijd moeite om tot scoren te komen.

In de openingsfase nam Arsenal het initiatief bij de League One-club Leyton Orient. De thuisploeg was in de vorige ronden van de FA Cup nog te sterk voor Norwich City en Swansea City. Arsenal bleek echter een maatje te groot ondanks de vele wisselingen in de ploeg. The Gunners kregen via Nicklas Bendtner en Marouane Chamakh goede kansen om de score te openen.

De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van Chamakh. De Marokkaans international werd bediend door Kieran Gibbs, maar zijn intikker miste precisie. Leyton Orient bleef door het uitblijven van tegentreffers in de wedstrijd. Aan de andere kant werd de thuisploeg nooit echt gevaarlijk. De Arsenal-defensie, met de Spaanse debutant Ignasi Miquel, hield goed stand.

Na een klein uur spelen was het verzet van Leyton Orient gebroken. Nadat Bacary Sagna en Bendtner hun schot geblokt zagen worden, was het gelegenheidsaanvoerder Tomas Rosicky die de score opende. De Tsjechische middenvelder kopte een voorzet van Bendtner langs Leyton Orient-doelman Jamie Jones. Het was voor Rosicky zijn eerste treffer in een jaar tijd.

De openingstreffer in de 53e minuut zorgde ervoor dat Leyton Orient meer uit de schulp kroop. De thuisploeg miste aanvankelijk de kwaliteiten om Arsenal  in de problemen te brengen. In de laatste minuten werd de ploeg van Wenger alsnog verrast. Jonathan Tehoue omspeelde Gibbs en Miquel en passeerde Manuel Almunia, die terugkeerde in het doel. Arsenal moet door de remise net als tegen Leeds United weer op herhaling om uitzicht te houden op de FA Cup. Volgende week zondag wacht eerst nog de Carling Cup-finale tegen Birmingham City in Wembley. Arsenal hoopt dan de eerste trofee sinds 2005 te veroveren.

Manchester City - Notts County 5-0

Manchester City heeft in de replay probleemloos de vijfde ronde van de FA Cup weten te bereiken. Notts County werd met 5-0 verslagen. Patrick Vieira opende de score namens The Citizens. Vanuit een corner wist de geroutineerde Fransman binnen te koppen. De verdedigende middenvelder wist tevens de tweede goal te scoren. Wederom scoorde de voormalige speler van Arsenal en Inter met het hoofd.

Laat in de wedstrijd pikte ook Carlos Tévez een doelpunt mee. Op aangeven van Edin Dzeko kwam de Argentijn voor het doel, de spits omspeelde de keeper en rondde koelbloedig af. De wedstrijk leek definitief gespeeld. Toch nam City geen genoegen met een 3-0 uitslag.

De 4-0 werd knap voorbereid door Tévez en Dzeko macht het karwei vervolgens afmaken. Micah Richards bepaalde met de 5-0 de eindstand. Met een volley in de rechterhoek gaf hij het stuiptrekkende Notts County de genadestoot.

Fulham - Bolton Wanderers 0-1

Bolton Wanderers heeft ten koste van Fulham de kwartfinales van de FA bereikt. De ploeg uit Greater Manchester won met 1-0. De treffer van Bolton kwam op naam van Ivan Klasnic te staan. De in Duitsland geboren Kroaat sloeg in de negentiende minuut toe. Fulham slaagde er niet in om de gelijkmaker te vinden en zodoende kunnen The Wanderers zich richten op de kwartfinales van de FA Cup. In de kwartfinales zal Bolton het opnemen tegen Birmingham City.