Roemer: Effecten bezuinigingen op kiezer overschat

De SP heeft de effecten die de bezuinigingen op het stemgedrag zouden hebben bij de vorige verkiezingen overschat. "Het ging uiteindelijk veel minder over de economie dan we hadden verwacht", zei SP-leider Emile Roemer in het televisieprogramma Buitenhof.

De SP had er bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni volgens hem op gerekend dat veel kiezers zich boos zouden maken over de bezuinigingen die hen gaan treffen. "Maar dat gebeurt pas als ze daadwerkelijk met het ontslag van collega's of zichzelf te maken krijgen."

De SP wijst al sinds de jaren tachtig op de allochtonenproblematiek, maar de partij is er volgens Roemer niet in geslaagd dat goed naar buiten te brengen. Daardoor kon het onderwerp door andere partijen worden gekaapt.

Verder zei Roemer dat hij opheldering wil van premier Mark Rutte over uitspraken van theoloog Huub Oosterhuis. Hij zei zaterdag in het televisieprogramma Blauw Bloed dat koningin Beatrix het afgelopen jaar zwaar is gecensureerd in haar kersttoespraak. De PVV zou het niet eens zijn geweest met uitspraken die zij wilde doen.


Emile Roemer (Foto: Novum)