'PVV censureert de koningin'

Koningin Beatrix is afgelopen kersttoespraak zwaar gecensureerd. De PVV was het niet eens met uitspraken die zij wilde doen. Dat zegt theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die bekendstaat als een vertrouweling en goede vriend van de koninklijke familie, zaterdagavond in het televisieprogramma Blauw Bloed.

Volgens Oosterhuis gaan de toespraken van de koningin over onder meer solidariteit, wederzijds respect en tolerantie. "Dat wordt met argusogen gevolgd door dit kabinet, en de PVV met name", stelt hij.

Oosterhuis zegt de kersttoespraak van de koningin wel heel goed te vinden. "Maar ik heb dit jaar gemerkt, toen ik haar hoorde, dat ze zwaar gecensureerd wordt. En dat is ook zo. Zij heeft allerlei dingen niet kunnen zeggen die ze wel wou zeggen. Omdat de PVV het er niet mee eens zou zijn."

Update 23.28 uur
Geert Wilders zegt zich nooit te bemoeien met een toespraak van de koningin. Hij zegt wel vaak achteraf commentaar te hebben. "De minister-president is verantwoordelijk voor hetgeen de koningin zegt. Ik ga daar gelukkig niet over en daar ben ik erg blij om", aldus de PVV-voorman.

De Rijksvoorlichtingsdient had geen commentaar.