Weer protestmars in Sanaa

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd maandag voor de vierde achtereenvolgende dag gedemonstreerd. Ruim duizend studenten, mensenrechtenactivisten en parlementsleden hielden een protestmars. Zij eisten politieke hervormingen en het aftreden van de door de Verenigde Staten gesteunde president Ali Abdullah Saleh.

Onderweg dreigde een confrontatie met een groep aanhangers van Saleh. De oproerpolitie haalde beide groepen uiteen.

In Salaa wordt al sinds vrijdag betoogd. Die dag gingen hervormingsgezinde Jemenieten de straat op om het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak te vieren. De demonstranten voelden zich gesterkt door de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte, waar de presidenten na grootschalige volksprotesten hun macht afstonden.

Saleh is al meer dan dertig jaar aan de macht en werkt in het geheim samen met de VS bij de strijd tegen Al-Qaida in zijn land. Toch heeft zijn regime maar weinig controle over de stammengebieden in Jemen.

Saleh heeft geprobeerd de onrust de kop in te drukken door te beloven zich niet herkiesbaar te stellen wanneer zijn termijn in 2013 ten einde komt en de macht niet te zullen overdragen aan zijn zoon.

Zondag greep de oproerpolitie hard in en ook begaven zich agenten in burger onder de betogers. Met stokken en dolken hielpen zij de oproerpolitie de menigte terug te drijven. De betogers wilden naar het Tahrir-plein in het centrum van de stad.


Weer protestmars in Sanaa (Foto: Novum)