Rechtbanken zoeken waardering

Bij alle rechtbanken en gerechtshoven wordt vanaf volgende maand een klantwaarderingsonderzoek gehouden. Doel is de kwaliteit van de gerechten te verbeteren en de samenleving inzicht te geven in het functioneren van de rechtspraak. Het rapport verschijnt in augustus, meldt de Raad voor de rechtspraak woensdag.

Onderzoeksbureau Synovate gaat dit voorjaar mensen direct na afloop van hun rechtszaak interviewen. Andere betrokkenen, zoals advocaten en officieren van justitie, krijgen per e-mail het verzoek om een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over het functioneren van de rechters, de administratieve organisatie, de ontvangst en de uitspraak.

Het is niet voor het eerst dat klantwaarderingsonderzoeken worden gehouden, maar dit jaar is het voor het eerst een landelijk onderzoek. Niet alleen de negentien rechtbanken en de vijf gerechtshoven doen mee, maar ook de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bij iedere rechtbank worden 100 medewerkers en 240 'professionele partners' ondervraagd. Per gerechtshof zijn dat er respectievelijk 80 en 160. Regioplan is verantwoordelijk voor de analyses en de rapportages.

Het vertrouwen in de rechtspraak lijkt niet meer te zijn wat het geweest is. President van de Hoge Raad Geert Corstens zei in oktober te vrezen dat de gang van zaken rond het proces tegen Geert Wilders dat vertrouwen aantast. Wilders zei tot ongenoegen van Corstens dat miljoenen mensen het vertrouwen in rechters verliezen als hij wordt veroordeeld voor belediging van moslims en het aanzetten tot haat. Daarmee gooide de PVV-leider volgens hem olie op het vuur.


Rechtbanken zoeken waardering (Foto: Novum)