Colin Firth zweeft door Oscarnominatie

De acteurs die dinsdag hoorden dat ze kans maken op de meest begeerde filmprijs ter wereld zijn meer dan vereerd. Colin Firth is door het dolle heen. "Ik ben aan het feesten met mijn collega's, we zweven een aantal meters boven de grond. Ik ben niet gewend aan zo veel vreugde, en ook niet aan zo veel champagne om deze tijd", zei de 50-jarige acteur tegen entertainmentzender E!

Firth werd genomineerd voor zijn rol van King George VI in The King's Speech. Hij won eerder onder meer een Golden Globe voor zijn rol van de stamelende koning.

Natalie Portman, winnares van de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol, sleepte een Oscarnominatie voor beste actrice in de wacht. "Het maken van Black Swan was al een van de belangrijkste ervaringen in mijn carrière. Ik ben zo dankbaar voor de steun die we hebben gekregen en ik deel deze eer met iedereen die aan de film heeft meegewerkt, vooral met Darren Aronofsky." Aronofsky is zelf genomineerd voor beste regisseur.

"Wat een ongelooflijke reis is dit! Rabbit Hole komt uit het hart en ik ben John Cameron Mitchell, David Lindsay-Abaure en de cast heel dankbaar", laat Nicole Kidman weten. Zij is genomineerd voor beste actrice voor haar rol van Becca, een moeder die treurt om haar dode kind. "Deze nominatie weerspiegelt de harten en zielen van iedereen die heeft meegewerkt en ik kan ze niet genoeg bedanken."

James Franco presenteert de uitreiking van de Oscars samen met Anne Hathaway, maar maakt ook kans zelf in de prijzen te vallen. Zijn vertolking van Aron Ralston in 127 Hours levert hem zijn eerste Oscarnominatie op en dat bevalt hem goed. "Het is heerlijk om genomineerd te worden en het is een eer om in zulk goed gezelschap te verkeren. Ik ben vooral trots op regisseur Danny Boyle en het geweldige team van 127 Hours."

The King's Speech werd twaalf keer genomineerd, Black Swan vijf keer en 127 Hours zes keer. Rabbit Hole kreeg één nominatie. De 83e Oscaruitreiking vindt 27 februari plaats in Los Angeles.


Colin Firth zweeft door Oscarnominatie (Foto: Novum)