FIFA stelt nieuw transfersysteem in

Wereldvoetbalbond FIFA introduceert vrijdag een nieuw transfersysteem, genaamd Transfer Matching System (TMS). "Dit is een historisch moment."

Het TMS, een digitaal systeem, moet voorkomen dat er geld wordt witgewassen. Bovendien worden de transfers transparanter. De computer schakelt zichzelf uit als de transferdeadline is geweest, zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan of de formaliteiten wel of niet op tijd zijn afgerond.

"Dit is een historisch moment voor het voetbal. Het TMS is een relatief eenvoudig systeem, maar het zal een grote impact hebben op de internationale transfermarkt", reageert FIFA-baas Sepp Blatter in een persbericht. "Dankzij het systeem hebben voetbalbonden de beschikking over meer details van een transfer."

FIFA heeft het nieuwe systeem na februari 2008 in achttien verschillende landen getest. Nadien is het geïmplementeerd in alle bonden die aangesloten zijn bij de FIFA. Clubs moeten vanaf nu bij een transfer dezelfde gegevens invoeren in het TMS. Gebeurt dat niet, dan wordt de transfer geblokkeerd.