Wilders gedoogt uitbreiding EU niet

PVV-leider Geert Wilders ontkent tegenover elsevier.nl dat hij met het CDA en de VVD afspraken heeft gemaakt over de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie (EU). Eerder vandaag meldde de Wereldomroep dat bronnen uit het CDA en de VVD stelden dat Wilders het kabinet niet zou laten vallen als het in zou stemmen met toetreding van Kroatië.

Wilders laat echter aan Elsevier weten tegen elke uitbreiding van de EU te zullen stemmen. "Wij waren, zijn en blijven tegen welke uitbreiding van de EU dan ook en zullen dan ook tegen iedere uitbreiding stemmen," aldus Wilders. Kroatië staat samen met Macedonië en Turkije op de lijst voor mogelijke toelating tot de EU. Voor Kroatië zou dat al in 2011 kunnen gebeuren.

Oud-informateur Tjeenk Willink waarschuwde al voor de kwestie 'Europa' binnen de coalitie. Mogelijk zouden CDA en VVD steun kunnen zoeken bij andere partijen in de Tweede Kamer, zoals de PvdA. De PVV is altijd fel tegen uitbreiding van de EU geweest. PVV-leider Geert Wilders stapte in 2004 zelfs uit de VVD omdat hij het niet eens was met het standpunt van de partij, dat Turkije onder bepaalde eisen bij de EU zou mogen.