Team Oranje springruiters WK nu ook bekend

Tijdens een uitermate geanimeerde persconferentie op de terreinen van Breda Hippique maakte de bondscoach van de springruiters, Rob Ehrens, zijn team bekend waarmee hij de wereldtitel tijdens het WK in Kentucky, eind van deze maand, wil gaan verdedigen. Ehrens heeft gekozen voor de volledige equipe waarmee hij begin augustus in Dublin de laatste wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup competitie winnend afsloot.

De Nederlandse equipe bestaat uit Marc Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino (Numero Uno x Farmer) of Opium VS (Polydor x Bormio), Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin), Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) en Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor), terwijl Leopold van Asten (Duizel) als reserveruiter is aangewezen met VDL Groep Santana B (Mr.Blue x H.Almé Z).

Harrie Smolders meldde dat men dit Oranje team misschien niet als medaillekandidaat ziet. "Toch is het op internationale kampioenschappen nog altijd zo dat sommige teams erg tegenvallen en anderen juist heel goed presteren. Ik hoop dat wij de lijn, die we sinds het Rotterdamse CHIO hebben, kunnen volhouden", aldus Smolders.

Eric van der Vleuten zei zich te realiseren een jong paard aan de start te brengen. "Ons eerste doel is de landenwedstrijd en daarna gaan we nadenken of we als individuele combinatie nog iets op het WK te zoeken hebben. Ik ga er nu vanuit dat we pas na de landenwedstrijd zullen beslissen of we doorgaan of stoppen", aldus Van der Vleuten.

Marc Houtzager vertelde nog te twijfelen tussen HBC Tamino en Opium VS. "Tamino is nog jong en Opium heeft veel meer ervaring. Zo namen we ook deel aan de Olympische Spelen van 2008. Volgende week, na de wedstrijd in Padeborn, neem ik de definitieve beslissing", aldus Houtzager.

"Ik bereid me net zo voor op dit WK alsof ik daar ook daadwerkelijk moet starten. Dat is noodzakelijk, want Ehrens kan tot na de veterinaire keuring een beroep op mij en VDL Groep Santana B doen. Als dat gebeurt moeten we er 100% klaar voor zijn", vertelde reserveruiter Leopold van Asten.

Jur Vrieling, die wegens verplichtingen elders niet aanwezig kon zijn, toonde zich uiterst verheugd dat hij is geselecteerd. "Ik ben verschrikkelijk blij. Vorig jaar mocht ik mee als reserve naar het EK, en nu als teamlid mee naar de WEG. Ik ben de gelukkigste ruiter van Nederland", aldus de anders altijd uiterst nuchtere Groninger.