Vulkaan Sumatra braakt weer as uit

De Indonesische vulkaan Sinabung heeft vrijdag opnieuw grote wolken hete as uitgebraakt. Huizen stonden door het natuurgeweld op hun fundamenten te trillen, terwijl doodsbange dorpsbewoners in allerijl een veilig heenkomen zochten.

"Dit was een grote!" zei de 37-jarige Anto Sembiring, die in de buurt van de krater van de vulkaan een koffiehuisje runt. "Het schoot zeker drieduizend meter de lucht in." De lucht was dik door de zwaveldampen, terwijl het zicht door de as werd beperkt tot enkele meters. "Toen hij uitbarstte, renden we zo vlug we konden. Iedereen was in paniek."

De Sinabung, in de provincie Noord-Sumatra, barstte zondag en maandag voor het eerst in vier eeuwen weer uit. Zeker dertigduizend mensen werden geëvacueerd. Ondanks waarschuwingen keerden zij in de loop van de week weer terug.

De vrees bestaat dat de huidige activiteit in de komende weken kan leiden tot een zeer krachtige uitbarsting, hoewel het evenzeer mogelijk is dat de berg wat stoom afblaast en daarna weer in slaap valt.