Geen olielek in ontploft platform

Uit het olieplatform dat donderdag in de Golf van Mexico ontplofte en in brand vloog, is geen olie gelekt. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht gezegd. Het was de tweede keer in vijf maanden dat een dergelijk ongeluk plaatsvond op een olieplatform in de Golf.

Aanvankelijk deelde de kustwacht mee dat er over een lengte van anderhalve kilometer drijvende olie in zee was waargenomen. Uren later volgde echter het bericht dat er geen lek is ontdekt.

De oorzaak van de ontploffing is nog onduidelijk. De brandweer heeft het vuur op het platform, dat op het moment van de ontploffing onderhoudswerkzaamheden onderging, inmiddels gedoofd. Alle dertien medewerkers van het platform zijn in veiligheid gebracht. Eén persoon liep volgens de kustwacht verwondingen op.

Volgens milieubewegingen en sommige Amerikaanse politici toont het ongeval de gevaren van het boren naar olie en gas voor de Amerikaanse kust. Zij drongen er bij president Barack Obama op aan een tijdelijk verbod op boringen in de diepzee te verlengen.