Opstelten nieuwe informateur

Koningin Beatrix heeft VVD'er Ivo Opstelten woensdagavond benoemd tot nieuwe informateur. De voormalige burgemeester van Rotterdam moet de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA in goede banen leiden.

Het wordt Opsteltens opdracht te kijken naar de 'spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA', maakte het Kabinet der Koningin bekend. Het minderheidskabinet moet met de steun van de PVV kunnen rekenen op een 'vruchtbare samenwerking' met het parlement.

Beatrix ontving Opstelten woensdag aan het einde van de middag op Paleis Noordeinde en sprak een kleine drie uur met hem. Opstelten vertrok zonder de pers te woord te staan.

Dinsdag bleek al dat VVD, PVV en CDA hun onderhandelingen over de vorming van een minderheidskabinet graag willen voeren onder leiding van Opstelten. Hij is de vijfde informateur sinds de verkiezingen van 9 juni.

VVD-senator Uri Rosenthal, vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink van de Raad van State, PvdA-prominent Jacques Wallage en oud-premier Ruud Lubbers gingen Opstelten voor.

Onder leiding van Opstelten moeten VVD, PVV en CDA het eens zien te worden over een regeerakkoord en een gedoogakkoord. VVD en CDA gaan het kabinet vormen, waaraan de PVV van Geert Wilders dan gedoogsteun belooft.

VVD-leider Mark Rutte, die als het lukt premier wordt, zei woensdag dat het hem erom gaat een 'evenwichtige, goede manier van politieke samenwerking' te vinden. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen benadrukte het belang van goede afspraken met de PVV.

De drie partijen moeten het eens zien te worden over achttien miljard aan bezuinigingen. In het gedoogakkoord moeten bovendien afspraken komen te staan over immigratie, integratie, veiligheid en ouderenzorg.

Opstelten was burgemeester van Rotterdam van 1999 tot en met 2008. Van 2002 tot en met 2006 gaf hij leiding aan een stadsbestuur van VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam.