[Tour] Relletje rond RadioShack bij start laatste rit

Het afscheid van Lance Armstrong van de Ronde van Frankrijk heeft nog voor de nodige ophef gezorgd. De zevenvoudig tourwinnaar wilde zijn tweede wielerleven afsluiten met een statement. Dat werd niet op prijs gesteld door de officials van de internationale wielrenunie UCI.

De 38-jarige Amerikaan en diens ploeggenoten van RadioShack droegen bij de start van de laatste etappe een zwart shirt met 28 erop. Aan de zijkant stond Livestrong vermeld, de organisatie waarmee de Amerikaan wereldwijd tegen de ziekte kanker strijdt. De 28 stond voor de 28 miljoen mensen die aan kanker lijden. Nog voor de officiële start moesten de shirts op last van de UCI uit. Regels zijn regels, kreeg Armstrong voor het laatst in zijn wielerleven te horen.

Door het gekrakeel rond het verwisselen van shirts en rugnummers liep de start van de rit een kwartier vertraging op en moest Armstrong na een zoekactie naar zijn officiële startnummer 21 in de achtervolging op het rustig peddelende peloton, dat er op de slotdag tot het bereiken van Parijs altijd een feesttocht van maakt.

Juryvoorzitter Francesco Cenere was onverbiddelijk. "Het is verboden van shirt te wisselen tijdens een ronde zonder toestemming van de UCI. De renners hebben de startlijst getekend in hun traditionele rode shirts en kwamen op het laatste moment in zwarte tricots aan de start. Ze moesten hun oude shirts aan, anders zouden ze uit de Tour worden gegooid."