Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS

De vrijlating door Cuba van tientallen politieke gevangenen komt de relatie met de Verenigde Staten ten goede en zal zorgen voor een opheffing van het decennia oude embargo tegen het communistische eiland. Dat voorspelde de Spaanse minister van buitenlandse zaken woensdag in het Spaanse parlement.

Van de 52 gevangenen die sinds 2003 onder naar eigen zeggen erbarmelijke omstandigheden vastzaten zijn er elf naar Spanje gevlogen. Een twaalfde wordt woensdag verwacht.

Volgens minister Miguel Angel Moratinos zal de vrijlating van de gevangenen tevens leiden tot een verbetering in het EU-beleid richting Cuba. Maar de woordvoerster van de EU voor buitenlandse zaken, Maja Kocijancic, vond het nog te vroeg om te bepalen of het beleid gewijzigd kan worden. "We zullen er maandag meer over weten", zei ze, als de ministers van buitenlandse zaken waarschijnlijk kort over de vrijlating van de gevangenen spreken. Tot september wordt er echter geen beslissing verwacht. Ook de Amerikaanse ambassade in Madrid stelde dat hoewel de VS de vrijlating van de dissidenten verwelkomt, het nog te vroeg is om te zeggen of het enige invloed op het embargo heeft.

Maandag zeiden de vrijgelaten gevangenen in Spanje dat ze gekant zijn tegen welke wijziging in het EU-beleid dan ook ten opzichte van Cuba. "De Cubaanse regering heeft geen stappen ondernomen om een duidelijke beslissing te kunnen laten zien richting een democratische samenleving", zeiden ze in een verklaring. "Onze vrijlating naar Spanje moet niet gezien worden als een teken van goede wil, maar eerder als een wanhopige poging van het regime in zijn dringende zoektocht naar erkenning op welke manier dan ook."

Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS
Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS (Foto: Novum)