'Tbs-klinieken verkorten behandelduur'

Tbs-klinieken gaan voor iedere patiënt inschatten hoe lang zijn behandeling gaat duren. Ze mogen alleen met goede argumenten van die behandelduur afwijken. Dat zegt directeur van de Van der Hoeven Kliniek Marion van Binsbergen dinsdag in de Volkskrant.

De maatregel wordt genomen omdat de gemiddelde behandelduur sinds 2000 is verdubbeld van vijf naar grofweg tien jaar. Verdachten kiezen steeds vaker liever voor de gevangenis omdat een tbs-behandeling kan worden verlengd totdat de patiënt genezen is verklaard. Hierdoor kan de behandeling eeuwig duren.

De advocaat en de cliënt hebben geen zicht op hoe lang de behandeling gaat duren. Veel advocaten adviseren hun cliënt daarom niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Zonder zo'n onderzoek is het voor rechters vrijwel onmogelijk een verdachte een behandeling op te leggen.

Dat is terug te zien in de cijfers. Waar eerder jaarlijks tweehonderd patiënten bij de tbs-klinieken binnenstroomden, zijn dat er nu nog maar vijftig. De rest gaat volgens Van Binsbergen naar de gevangenis en keert onbehandeld terug in de maatschappij. Dat zou de kans dat ze in herhaling vallen vergroten.

Advocaten, rechters en officieren van justitie krijgen allemaal te weten hoe lang de behandeling van een cliënt volgens de kliniek moet duren. Dat heeft volgens Van Binsbergen een 'disciplinerend effect'.