Politie Bahama's zet jacht in op 'Barefoot Bandit'

Op de Bahama's is de zoektocht naar de Amerikaanse tiener Colton Harris-Moore, beter bekend als de 'Barefoot Bandit', geïntensiveerd. Soldaten in camouflagekleding en politieagenten voorzien van geweren en Duitse herders kammen het eiland Great Abaco uit.

Volgens de autoriteiten houdt Harris-Moore (19) zich schuil op het eiland, waar hij met een gestolen vliegtuigje arriveerde. Vermoedelijk verstopt hij zich overdag in de mangrovebossen. 's Nachts breekt hij in huizen en winkels in om proviand te stelen en zich toegang tot internet te verschaffen. De tiener weet al twee jaar uit handen van de politie te blijven.

Harris-Moore vluchtte in 2008 uit een half-openinrichting in de Amerikaanse staat Washington en is sindsdien 'onderweg'. Hij maakte in de loop der tijd gebruik van gestolen auto's, boten en vliegtuigen. De bevolking van Great Abaco heeft bewondering voor Harris-Moore, bewondering die hem ook al tijdens zijn vlucht door de Verenigde Staten ten deel viel.

"Ik neem mijn petje af voor die jongen", zegt Clayton Sands, een 54-jarige inwoner van de Bahama's, die -net als bijna iedereen op de eilanden- elke nieuwe wending in de zaak volgt. "Ik ben onder de indruk van het feit dat het een 19-jarige lukt om in twee landen uit handen van de politie te blijven."

Het is echter de vraag hoe lang de inwoners het leuk blijven vinden. Er is weinig tot geen criminaliteit op het eiland en waarschijnlijk kan Harris-Moore niet lang op medeleven van de bevolking rekenen.

De politie patrouilleert langs alle mogelijke vluchtroutes en er is tienduizend dollar uitgeloofd voor informatie die tot de arrestatie van de jongen leidt. De politie geeft maar weinig informatie over het onderzoek, met name om Harris-Moore niet nog populairder te maken dan hij al is.

Slachtoffers van Harris-Moore zeggen dat de tiener het voornamelijk op geld en internettoegang gemunt had. Ook in het restaurant waar hij inbrak, sloot hij zijn eigen laptop aan voor internetverbinding.

Harris-Moore werd in 2007 veroordeeld tot vier jaar jeugddetentie, maar mocht wegens goed gedrag naar een half-openinrichting, waaruit hij in 2008 ontsnapte. Sindsdien wordt de jongen in verband gebracht met tientallen inbraken en de diefstal van ten minste vier vliegtuigjes. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij verschillende keren blootsvoets zijn misdrijven pleegde.