'Machtsoverdracht Afghanistan in november'

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen hoopt dat het bondgenootschap in november een start kan maken met het overdragen van het gezag in Afghanistan aan de lokale autoriteiten.

De NAVO, die de leiding heeft over een troepenmacht van ongeveer 120 duizend militairen, wil Afghaanse militairen en politieagenten trainen om vervolgens geleidelijk verantwoordelijkheden over te dragen.

Volgens Fogh Rasmussen blijft de oorlog in Afghanistan echter 'nog een behoorlijke tijd de belangrijkste NAVO-operatie'. "We zullen in Afghanistan blijven zolang als nodig is om ons werk af te maken, maar dat is natuurlijk niet eeuwig", aldus de NAVO-chef, die op dit moment in Portugal is, waar van 19 tot en met 20 november een NAVO-top plaatsvindt. "Ik hoop dat we in staat zijn om op de top in Lissabon te kunnen aankondigen dat we in sommige provincies een start kunnen maken met de overdracht", zo zei hij.

De Amerikaanse president Barack Obama wil in juli 2011 een begin maken met de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Fogh Rasmussen zei dat deze datum een mogelijkheid biedt om het effect van het uitbreiden van de troepenmacht te kunnen evalueren. "Maar het zal zeker geen terugtrekking uit Afghanistan zijn. Onze missie eindigt als de Afghanen in staat zijn zelf te regeren en hun eigen land te beveiligen."

Het geweld in Afghanistan escaleert en in veel landen heerst bezorgdheid over de richting die de oorlog op lijkt te gaan.