Van Marwijk: "Euforie was een tikje te groot"

Het Nederlands elftal maakte maandag geen overtuigende indruk tegen Denemarken, dat wel met 2-0 werd geklopt door de ploeg van Bert van Marwijk. De bondscoach maalt niet om de milde kritiek op het spel van Oranje.

Door een eigen doelpunt van Simon Poulsen een late treffer van Dirk Kuyt werd Denemarken verslagen. "De euforie was misschien wel een tikje te groot", zei Van Marwijk na de training op de Wits University van Johannesburg dinsdag. "Ik wist dat het heel moeilijk zou worden tegen Denemarken"

"Het is een stugge tegenstander die ons door en door kent. Bij de buitenwereld leefde kennelijk de gedachte dat we er wel even over heen zouden walsen. Dat heb ik nooit gedacht."

"Misschien is het wel een voordeel dat iedereen nu iets minder enthousiast over ons is", vervolgt Van Marwijk. "Vooral na ons oefenduel met Hongarije (6-1) werden de verwachtingen erg hoog. Maar wat kun je er aan doen? Ik had moeilijk na onze tweede treffer tegen de jongens kunnen zeggen dat het nu wel mooi geweest is."

Wel bekende Van Marwijk dat er maandag in Soccer City een last van zijn schouders was gevallen. "Hier hadden we een paar jaar naar toegeleefd. We moesten het eerste duel winnen. Nu gaan we echt beginnen", zegt de keuzeheer, die drankgebruik na de wedstrijd toestond. "Maar wel op het normale tijdstip naar bed, hoor."