Moss kritisch op F1 in Verenigde Staten

Vorige week werd bekend dat de Formule 1 in 2012 weer in de Verenigde Staten neer zal strijken. Voormalig wereldkampioen Stirling Moss denkt dat het geen succes zal gaan worden, tenzij de sport het roer drastisch om gaat gooien.

Moss schreef in een column op ESPNF1.com overde Formule 1 en de in de Noord-Amerika zeer populaire NASCAR Series. "Als ik een Amerikaanse autosport-fan was, zou ik niet weten waarom ik naar een Formule 1 race toe moet gaan. Er zijn andere sporten die veel toegankelijker zijn voor Amerikanen, zoals NASCAR, wat in mijn optiek veel spectaculairder is. Het is verbazingwekkend om te zien hoe zet met die zware auto's met een snelheid van meer dan driehonderd kilometer per uur over een baan als Daytona racen, terwijl het hele publiek meeleeft."

"NASCAR is misschien wat laagdrempeliger, maar dat heeft ook zijn charme. De band met de fans is in NASCAR veel groter. De rijders zijn bereikbaar voor het publiek, wat in de Formule 1 allerminst het geval is en alleen maar erger wordt."

Moss denkt daarom dat niet veel Amerikanen het geld er voor over hebben om een kaartje te kopen voor de race in Austin, Texas. "Zeker niet als je het op TV veel beter kunt volgen." Daarom pleit hij voor een oplossing. "Ze moeten de hele sport op de schop gooien, maar in de Formule 1 is het onmogelijk om naar 'de goede oude tijd' terug te gaan."

Tenslotte vindt Moss de huidige banen veel te veilig. "Toen ik nog in de Formule 1 zat, reden we op banen als Watkins Glen en dat was populair omdat het gevaarlijk was. Wat mij betreft is het een vereiste dat er een element van gevaar aan de autosport verbonden is."