Grens gecontroleerd op ongewenste brulkikker

Vrijwilligers posteren zich vanaf volgende week samen met professionele natuurbeschermers langs de grens in een poging de Amerikaanse brulkikker uit Nederland te weren. De soort zou veel amfibieën en andere dieren opeten en ermee concurreren. Mogelijk draagt de stierkikker, zoals het dier ook wel wordt genoemd, een voor amfibiesoorten 'levensgevaarlijke' schimmel bij zich. Dat meldt de Stichting Ravon, die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen.

De exotische kikkersoort breidt zich uit in Vlaanderen en op twee kilometer van de grens zijn kolonies gesignaleerd. Om te zorgen dat de Amerikaanse brulkikker Noord-Brabant niet binnentreedt, wordt een waarschuwingssysteem opgezet, zodat snel maatregelen kunnen worden genomen. Dit moet 'grootschalige bestrijdingsacties' zoals in België voorkomen.

De natuurbeschermers wordt gevraagd gebieden ten zuiden van Breda, ten zuidwesten van Reusel en ten zuidoosten van Bergeijk in de gaten houden. De stichting organiseert vrijdag en zaterdag bij Staatsbosbeheer in Breda workshops waarin mensen wordt geleerd de soort snel op te merken en hoe de brulkikker te vinden.

Deelnemers worden zo in een dag opgeleid tot 'brulkikker-waarnemer'. Hen wordt gevraag een of meer 'kilometerhokken' onder hun hoede te nemen, om daar af en toe te kijken of de soort er aanwezig is.