[Giro] Nibali zegeviert, Arroyo nieuwe leider

De veertiende etappe van de Giro d'Italia, van Ferrara naar Asolo over 205 kilometer, is gewonnen door Vicenzo Nibali. De Italiaan van Liquigas kwam alleen over de finish. De Spanjaard David Arroyo is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Vanaf de start ontsnapten er verschillende renners. Zes man, met daarin Pozzato, slaagde er in om weg te blijven. Ze kregen een maximale voorsprong van acht minuten. In het peloton waren het Acqua & Sapone en Lampre die het tempo opschroefden. Aan de voet van de Monte Grappa, met daarin 28 haarspeldbochten, hadden de koplopers nog een kleine vier minuten voorsprong. Bisolti uit de kopgroep versnelde kreeg aanvankelijk Cummings mee maar die kon het tempo niet bijhouden.

In het uitgedunde peloton was het Liquigas wat het tempo bepaalde. Vervolgens demarreerde Bradley Wiggins weg terwijl Richie Porte moest lossen uit de groep der favorieten. Wiggins besloot zijn tegenaanval te staken en werd weer teruggepakt door de groep met favorieten waarin Mollema in het laatste wiel reed. Bisolti reed nog steeds op kop maar zijn voorsprong op de groep met favorieten was teruggelopen tot ruim een minuut.

Bisolti werd in de laatste zes kilometer van de klim bijgehaald. Vervolgens waren het Nibali, Scarponi, Basso en Evans die voorop reden. Vinokourov en ook Sastre probeerden terug te komen bij de vier aan kop. Op de top kreeg Evans het moeilijk maar hij kon in de afdaling weer bij de drie anderen aansluiten. Vinokourov en Sastre hadden ruim een minuut achterstand op de top.

Nibali reed in de afdaling weg bij Basso, Evans en Scarponi. Daarachter was het Vinokourov die Sastre achter zich liet. Zo'n 22 kilometer voor de streep had Nibali 34 seconden voorsprong op Evans, Scarponi en Basso. Nibali wist zijn voorsprong langzaam verder op te bouwen en in de laatste kilometers kwam zijn dagzege niet meer in gevaar. De sprint van de drie erachter werd gewonnen door Basso voor Scarponi en Evans. Bauke Mollema was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Uitslag veertiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 4.57;51
2 Ivan Basso (Ita)
Liquigas +0,23
3 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone z.t.
4 Cadel Evans (Aus) BMC z.t.
5 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +1,33
6 Branisl.Samoilav (WRu) Quick Step +2,26
7 Bauke Mollema Rabobank z.t.
8 Damiano Cunego (Ita) Lampre z.t.


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 David Arroyo (Spa)
Caisse d'Epargne 61.22;54
2 Richie Porte (Aus) Saxobank +0.39
3 Xavier Tondo (Ita) Cervélo +2.12
4 Robert Kiserlovski (Kro) Liquigas +2.35
5 Linus Gerdemann (Dui) Milram +3.52
6 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +5.27
7 Bradley Wiggins (GB) Sky +6.32
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +6.51