Opnieuw algemene staking in Griekenland

Duizenden Grieken zijn donderdag opnieuw in staking gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Veerboten bleven in de havens liggen, bussen, treinen en de metro van Athene reden niet en veel banken waren gesloten. Ook scholen gingen dicht en openbare ziekenhuizen waren alleen open voor noodgevallen.

In de hoofdstad Athene zijn twee protestmarsen gepland en de politie bereidt zich voor op geweld. Twee weken geleden vielen bij een vergelijkbare demonstratie drie doden. De drie, onder wie een zwangere vrouw, kwamen om het leven toen het bankgebouw waarin zij zich bevonden in brand werd gestoken. De grootste Griekse vereniging van handelaren heeft de regering gevraagd passende maatregelen te nemen, zodat schade aan winkels wordt voorkomen.

De bevolking is boos over de enorme bezuinigingen op pensioenen en salarissen en de stijging van belastingen. De Griekse regering probeert met deze maatregelen het land uit de schuldcrisis te trekken. De maatregelen waren bovendien nodig om een lening te kunnen krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere landen uit de eurozone.

Vakbonden klagen echter dat mensen met een laag inkomen disproportioneel lijden onder de bezuinigingen. "Wanneer moet een bouwvakker met pensioen? Als hij tachtig is?", vroeg parlementariër Haralambos Haralambous zich af. "Hoe kun je verwachten dat iemand een zak cement op zijn rug sjouwt tot die leeftijd?"

Het vliegverkeer heeft donderdag geen last van de staking. Luchtverkeersleiders bleven dit keer gewoon aan het werk.