Oortjes doen intrede in zwemsport

De zwemmers Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE) gaan trainen met oortjes. Op die manier hoopt coach Jacco Verhaeren sneller aanwijzingen te kunnen geven en de sporters beter te laten presteren.

"Het is een probeersel. We werken op het gebied van innovatie nauw samen met het InnoSportLab en de manager kwam hiermee. De oortjes zijn onlangs aangemeten en binnenkort krijgen we ze. Misschien is het niks, maar het zou ook een belangrijke toevoeging kunnen zijn," zegt Verhaeren die samen met InnoSportLab de oortjes ontwikkelde. "Ik denk dat het vooral nuttig is om een beweging te corrigeren als iemand in het water ligt. Dat kun je op die manier beter en sneller doen dan vanaf de kant. We hebben ook wel eerder aan oortjes gedacht, maar het is er tot nu toe nooit van gekomen."

Mochten de oortjes werken, dan zal het Nationaal Zweminstituut Amsterdam er ook mee gaan werken. Tijdens races worden ze niet gebruikt. "Daarvoor duurt het te kort. Ik ga er ook vanuit dat het niet mag. Alleen bij het open water is het wel nuttig, want dan heb je net als bij wielrennen wel met tactiek te maken," zei Verhaeren die ook onthulde dat er gewerkt wordt aan hartslagmeters, lampjes om zwemmers op tempo te laten zwemmen en apparatuur om de krachten tijdens het starten en het keren te meten.