Helft Nederland verwacht Cohen als premier

Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dat Job Cohen (PvdA) na de verkiezingen de nieuwe premier wordt. Met 51 procent laat hij huidig premier Jan peter Balkenende (CDA) ver achter zich. Slechts zeventien procent van de mensen denkt dat hij er nog een termijn aan vastplakt, meldt Maurice de Hond op basis van een peiling.

Van de tweeduizend ondervraagden zegt zeven procent er vanuit te gaan dat VVD-leider Mark Rutte het stokje overneemt van Balkenende. Wilders wordt genoemd door vier procent. Tien procent noemt iemand anders.

Gevraagd naar wie met hoopt dat er premier wordt is het verschil tussen Cohen en Balkenende kleiner, maar nog steeds overtuigend. Cohen wordt dan genoemd door 38 procent van de ondervraagden en Balkenende door achttien procent. Rutte krijgt de steun van twaalf procent van de ondervraagden en Wilders negen procent.

In de peiling van De Hond van woensdag kreeg de PvdA nog steeds de meeste zetels. De partij van Cohen zag het gat met de VVD wel kleiner worden: 33 om 28 zetels. Het CDA volgt met 26 zetels. De PVV, lange tijd de grootste partij in de peilingen, wordt nu ingeschat op twintig zetels.

Helft Nederland verwacht Cohen als premier
Helft Nederland verwacht Cohen als premier (Foto: Novum)