No, we Cohen't!

We moeten de existentiële leegte van de seculiere samenleving ontstijgen.
Religie is daarin een moreel anker. ~ Job Cohen.

Dat de politieke daadkracht van de PvdA-beleidsmakers uiterst gering is, mag als algemeen bekend worden verondersteld. Nu blijkt echter dat de ‘creatieve’ socialistische breinen niet of nauwelijks voor hen onderdoen. Het heeft even geduurd, maar toen de politieke barometer de weg naar links weer bleek te hebben gevonden, is de merchandising rondom De Verlosser in volle gang gezet.

Yes, We Cohen!

Deze kreet, die qua knulligheid nauwelijks onderdoet voor I Amsterdam, vormt het onderschrift bij de afbeelding van Cohen, die als Obama staat afgebeeld op posters en T-shirts. Niet toevallig werd deze marketingcampagne daags na de historische doorbraak rondom het Amerikaanse zorgstelsel en de daarbij behorende stijging van de presidentiële populariteit de markt opgeslingerd. Hoewel Job zelf afstand doet van deze vorm van persoonsverheerlijking, is het duidelijk dat zijn partij het volk een irreëel beeld wil voorschotelen. De PvdA als vernieuwende en daadkrachtige partij. Stem op ons, dan komt alles goed!

Er zijn echter enkele grote bezwaren tegen Cohen als premier. Veruit de belangrijkste is zijn houding ten opzichte van de scheiding tussen politiek en religie. Terwijl dit sinds de Verlichting toch één van de grondvesten van de meeste westerse landen is, stelt Cohen doodleuk dat de seculiere samenleving bestaat uit een 'existentiële leegte', waarin religie als 'moreel anker' kan dienen. Op het eerste gezicht lijkt dit Rouvoet en Van der Staaij een hoop campagnekosten te besparen, maar Neerlands bekendste theeleut doelde hierbij op de islam.
Sinds wanneer is eerwraak een moreel anker? En hoe zit het dan met de Jihad, homofobie, vrouwenonderdrukking en het verbod op voorbehoedsmiddelen? Is dat ook allemaal moreel? Natuurlijk niet. Job viel als burgemeester van Amsterdam ten prooi aan de latente angst voor de agressieve religies, en dat biedt weinig hoop voor de toekomst.

Temeer daar de grote roerganger zijn billenmaatje Ahmed Marcouch, voormalig  stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, wil meenemen naar Den Haag. De knuffelmarokkaan, die als voorbeeld van geslaagde integratie moet dienen, is erkend tegenstander van de scheiding tussen kerk en staat. Hij kwam op voor ambtenaren die weigerden vrouwen en meisjes de hand te schudden, en maakte zich hard voor het invoeren van Koranlessen op openbare scholen en een aparte moslimwijk in Amsterdam. Alles volgens de leer van Dr. Yusuf al-Qaradawi, waarin expliciet word gesteld dat  de Islam leidinggevend moet zijn voor de samenleving. En als het niet goedschiks kan, dan net zo lief door middel van zelfmoordaanslagen.

Maar laten we teruggaan naar de uitspraak van Cohen. Deze is wel dom, maar niet nieuw. Vele gelovigen beroepen zich op het argument dat er wel een God moet zijn, want waarom zouden we anders moreel gedrag vertonen? Ten eerste slaat die hele redenering natuurlijk nergens op. Tenminste, dat is te hopen. Of zouden de raaskallers daadwerkelijk gaan stelen, verkrachten en moorden als hun verteld wordt dat Big Brother niet over de schouder meegluurt? Vermoedelijk niet. Maar in dat geval is hun briljante argument ook meteen onderuit gehaald. De drogredenering wordt simpelweg lachwekkend wanneer men bedenkt dat de statistieken juist een positieve samenhang tussen religie en misdaad lijken te suggereren.
Toch moet ik bekennen dat het niet alleen maar negativiteit is wat de klok slaat. Sasha de Boer was zonder religie immers allang werkloos, aangezien het merendeel van de oorlogen in naam van het opperwezen wordt gevoerd. En dat zou jammer zijn. 

Zoals de Amerikaanse filosoof Sam Harris deze week op CNN zei: religie zorgt ervoor dat mensen zich richten op moreel gezien totaal onbeduidende kwesties. In plaats van zich te bekommeren om dingen als kernwapens, genocide en armoede, maken de religieuzen zich uitermate druk om het homohuwelijk of in vitro fertilisatie. Alsof er geen belangrijkere dingen zijn. Om nog maar te zwijgen van de woede die vrijkomt wanneer anderen niet, of in een andere religie geloven. Wat maakt het hen nou uit of ik wel of niet in de hemel kom?! Uiteraard zal ook Harris na de uitzending weer op vele doodverwensingen en andere bedreigingen worden getrakteerd, zoals het strengreligieuze medemens betaamt.

Tja, dan toch maar liever de ‘existentiële leegte’ van een seculiere samenleving.

Tijd voor een nieuw T-shirt.