Thais leger neemt ordehandhaving over

De Thaise regering heeft de veiligheidshandhaving overgedragen aan de opperbevelhebber van het leger. Die dient de orde in de hoofdstad Bangkok te herstellen.

Zogenoemde roodhemden zorgen al weken voor onrust in Bangkok. Duizenden hebben hun kampementen opgeslagen in het rijke gedeelte van de stad en hebben gezworen daar te blijven tot de regering van premier Abhisit Vejjajiva ontbonden wordt. Een poging om de betogers te verdrijven resulteerde vorige week in ten minste 24 doden en achthonderd gewonden. Het is het ergste politieke geweld in twee decennia in Thailand.

De regering benadrukte zaterdag dat niet met harde hand opgetreden zal worden tegen de betogers. Ze zouden met te veel zijn om door de politie verdreven te worden. Volgens de regering is haar eerste prioriteit de 'terroristen' te vinden die zich onder de betogers zouden begeven en die verantwoordelijk zouden zijn voor het geweld van vorige week. De politie heeft daarnaast een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 24 leiders van de roodhemden, maar tot nog toe is er niemand gearresteerd.