'Lening Griekenland nog niet definitief'

De overeenkomst van de eurolanden over een lening aan Griekenland betekent geen definitief besluit om een lening te verstrekken, stelt minister Jan-Kees de Jager van Financiën maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Een definitief besluit zal pas na overleg met de Kamer worden genomen, bevestigt de minister.

Volgens de overeenkomst zullen de landen van de eurozone indien nodig dit jaar 30 miljard euro lenen aan Griekenland, waarbij de bijdrage van Nederland 5,9 procent, of maximaal 1,8 miljard euro bedraagt.

Griekenland zal voor de lening in ieder geval een opslag betalen van 300 basispunten boven de Euriborrente en een eenmalige 'service fee' van 50 basispunten, wat zou overeenkomen met ruim 5 procent.

De voorwaardelijke lening sluit aan op een financieringsprogramma door het Internationaal Monetair Fonds van in principe drie jaar, waarbij de eurolanden de IMF-bijdrage zullen cofinancieren via bilaterale leningen. Voor de jaren 2011 en 2012 moet nog een bedrag worden vastgelegd.

De hoop bestaat dat Griekenland alsnog zichzelf kan financieren met de veiling van staatsleningen tegen een acceptabele rente, nu duidelijk is tegen welke voorwaarden het land van de Europese Unie kan lenen.

De ministers van Financiën van de eurozone kwamen zondag de details overeen voor de lening, na een verslechtering van de financieringscondities voor het Zuid-Europese euroland in de afgelopen weken.

Aanhoudend wantrouwen in de financiële markten over de Griekse kredietwaardigheid kwam vorige week tot uitdrukking in een sterk oplopende rente op Griekse staatsleningen.