F1-teams bespreken terugkeer KERS in 2011

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA zullen later vandaag in Maleisië bijeen komen om de toekomst van de sport te gaan bespreken. Eén van de punten die op de agenda staat is de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System in 2011.

KERS werd vorig jaar geïntroduceerd om de Formule 1 te vergroenen en het inhalen te bevorderen. Omdat het systeem kostbaar bleek en alleen Ferrari en McLaren er het hele seizoen mee reden werd besloten om het systeem voor dit jaar niet te gebruiken. Volgens de regels blijft het echter gewoon toegestaan.

De mogelijkheden van KERS voor volgend jaar variëren van het aanwijzen van een standaard leverancier tot het volledig vrijgeven van het systeem. Er zal gekeken worden hoe krachtig het systeem moet worden, omdat het wel mogelijk moet zijn dat de powerboost, zoals een vergelijkbaar systeem in andere raceklasses heet, optimaal gebruikt kan gaan worden.

Dat het terugwinnen van de remenergie weer hoog op de agenda staat komt doordat het dit jaar in Bahrein lastig is gebleken andere coureurs in te halen. Voor volgend jaar is de omstreden dubbele diffuser al verboden, maar er wordt gekeken naar meer maatregelen om de races aantrekkelijker te maken. Zo wordt er naast het gebruik van KERS door de FIA ook gekeken naar het verhogen van de diameter van de achterbanden van dertien naar achttien inch om zo de mechanische grip van de auto's te vergroten, zodat het makkelijker voor auto's wordt om dichter op elkaar te rijden.