McQuaid baalt van selectiebeleid Giro en Tour

Pat McQuaid kan zich niet vinden in de wijze waarop de ploegen voor de Tour de France en de Giro d'Italia worden geselecteerd. Dit heeft de voorzitter van de internationale wielrenunie vandaag laten weten.

"Het is als bij de Romeinen. Met een simpel handgebaar bepaalt de keizer het lot van de gladiator. Sponsors die 15 miljoen neertellen weten niet eens of ze in de Tour of Giro mogen rijden," is de duidelijke taal van McQuaid.

Zo zijn twee Nederlandse ploegen al de dupe van het huidige selectiebeleid. Vacansoleil en Skil-Shimano mogen niet deelnemen aan de Ronde van Italië (organisator RCS) en de Waalse klassiekers (ASO).

Hilaire Van der Schueren, ploegleider van Vacansoleil, riep de Nederlandse politiek al op hun invloed te gebruiken om zijn formatie alsnog in de Tour te krijgen. "Het is belachelijk," is de mening van McQuaid hierover. "Wielrennen is een moderne sport, maar Romeinse tijden herleven. ASO of RCS bepalen het lot van een ploeg. We moeten zo snel mogelijk naar een systeem waarin op basis van prestaties deelname aan grote wedstrijden wordt afgedwongen. De UCI heeft het met de ProTour al geprobeerd. We werken nu aan een nieuwe versie. Ik zou willen dat ASO en RCS zouden meewerken. Of dat lukt is de vraag."