Suárez op jacht naar record Kezman

Niet alleen is Luis Suárez met Ajax nog op jacht naar de landstitel, de aanvaller van de Amsterdammers heeft ook nog altijd de mogelijkheid om het record van Mateja Kezman uit de boeken te schieten. Kezman scoorde in het seizoen 2002/2003 35 maal in 34 wedstrijden en is daarmee de meest scorende buitenlander in de Eredivisie in één seizoen. Suárez heeft er momenteel 29 in liggen na 27 wedstrijden.

Eerder leek Afonso Alves het record al eens uit de boeken te schieten maar hij bleef steken op 34 doelpunten. Komend weekend kan Suárez de grens van dertig doelpunten passeren. De Amsterdammers nemen het op tegen FC Groningen. Suárez zal sowieso in de belangstelling staan. De Uruguyaan zal namelijk zijn 150ste Eredivisieduel afwerken.

Kezman en Alves waren niet de enige buitenlandse voetballers die de grens van dertig doelpunten wisten te bereiken. Eerder wisten ook Nikos Machlas, Ronaldo en Ove Kindvall minimaal dertig maal in één seizoen te scoren. Kezman is de enige buitenlander in de Eredivisie die dat tweemaal voor elkaar kreeg.

Er is ook een groot aantal Nederlanders dat dit presteerde. Het lukte Cor van der Gijp, Johan Cruijff, Dick van Dijk, Kees Kist, Wim Kieft, Peter Houtman en Ruud van Nistelrooy één keer, Coen Dillen, Leo Canjels, Henk Groot, Marco van Basten en Klaas-Jan Huntelaar presteerden het twee keer, terwijl Ruud Geels zelfs drie keer dertig of meer treffers produceerde. Het record qua goals in één seizoen staat zoals bekend nog altijd op naam van Coen Dillen, die in 1956/57 43 keer scoorde namens PSV.