Ensemble Studios: 'We hebben onszelf kapot gemaakt'

Ensemble Studios geeft zichzelf volledig de schuld van het faillissement. "We hebben onszelf kapot gemaakt", aldus Paul Bettner in een toespraak op de afgelopen Game Developers Conference in San Francisco.

Microsoft besloot vorig jaar de deuren van Ensemble voorgoed te sluiten. Bettner, die zelf twaalf jaar bij de studio achter titels als Age of Empires en Halo: Wars werkte, koestert geen wrok jegens de software-gigant.

"Geen enkele target werd gehaald en onze games kostten uiteindelijk twee keer zoveel als we vooraf berekend hadden. Het was simpelweg te duur voor Microsoft om ons op deze manier door te laten werken."

De werksfeer bij Ensemble was alles behalve gezond. "Iedereen werd geacht als een workaholic te leven. Onze mensen sliepen op kantoor en waren constant aan het werk. We hebben de gezinnen van deze waardevolle ontwerpers compleet ontwricht. Ik heb deze vicieuze cirkel niet proberen te doorbreken omdat ik maar bleef hopen op nieuw succes."

Bettner kreeg na afloop van zijn openhartige speech een staande ovatie van het GDC publiek. Hij werkt tegenwoordig bij NewToy, ontwikkelaar van de iPhone.

Ensemble Studios: 'We hebben onszelf kapot gemaakt'
Ensemble Studios: 'We hebben onszelf kapot gemaakt' (Foto: Novum)