Zaak vermoorde Libanese popster moet over

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft vandaag bepaald dat het proces van vastgoedmagnaat Hishaam Talaat Moustafa, die ter dood is veroordeeld voor de moord op de Libanese popster Suzanna Tamim, over moet worden gedaan.

Volgens het hof zijn er procedurele en inhoudelijke fouten gemaakt. Ook de vermeende huurmoordenaar, de gepensioneerde politieagent Mohsen el-Sukkary, krijgt een nieuw proces.

De zaak heeft de gemoederen in de Arabische wereld flink beziggehouden. Tamim (30) was een bekende zangeres en Moustafa (50) is een invloedrijk lid van de Egyptische regeringspartij die op goede voet staat met de zoon van de Egyptische president Hosni Mubarak, Gamal.

Moustafa en Tamim leerden elkaar in een vakantieoord aan de Rode Zee kennen, terwijl zij in scheiding lag. Ze kregen een affaire en hadden trouwplannen, maar Moustafa verklaarde dat hij de relatie verbrak omdat zijn moeder tegen was.

Volgens de openbare aanklagers betaalde Moustafa twee miljoen dollar aan El-Sukkary om Tamim in 2008 in Dubai te vermoorden. El-Sukkary werd echter door bewakingscamera's gefilmd. Hij werd in augustus 2008 in Egypte gearresteerd. Rechercheurs uit Dubai reisden naar Caïro om hem te ondervragen, maar kregen al snel Moustafa in het vizier. De Egyptische autoriteiten weigerden Moustafa aan de Verenigde Arabische Emiraten uit te leveren, maar zegden toe hem in Egypte te berechten.

Zaak vermoorde Libanese popster moet over
Zaak vermoorde Libanese popster moet over (Foto: Novum)