Gouden en Zilveren Harpen uitgereikt

Dj Armin van Buuren, artiestenmanager Jaap Buys en zangeres Wende Snijders hebben tijdens het Buma Harpen Gala een Gouden Harp gewonnen. De Zilveren Harpen gingen naar trompettist Colin Benders (Kyteman), zangeres Giovanca en singer-songwriter Bertolf. Dat meldde organisator Buma Cultuur, opgericht ter promotie van Nederlandse muziek in binnen- en buitenland, vanavond.

Net als vorig jaar ontving André Rieu de Buma Exportprijs, voor best verkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Tijdens het gala, dat live te zien was op Nederland 3, werd voor het eerst ook de titel 'beste Nederlandse lied' toegekend. Het publiek koos uit de tien meest verkochte of gespeelde Nederlandse nummers van 2009 voor Gerard Jolings hit Engel van mijn hart.

De Gouden Harpen, een oeuvreprijs voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek, werden in Studio 22 in Hilversum uitgereikt door oud-winnaars Candy Dulfer en Paul de Leeuw. De Zilveren Harpen, bedoeld om jonge artiesten aan te moedigen, werden overhandigd door Herman van Veen, Frank Boeijen en Ilse DeLange.

Een vakjury, die dit jaar bestond uit onder anderen Frits Spits, Daniël Dekker en John Ewbank, kende de Gouden Harpen toe. De jury over Armin van Buuren; "Armin heeft een ongekend groot bereik met zijn muziek en weet al die mensen te beroeren. Dat is een bijzondere gave". De Volendamse manager Jaap Buys kreeg de prijs als waardering voor zijn tientallen jaren managerschap. "Hij is daarmee een stuwende kracht achter veel topartiesten." Wende Snijders werd geroemd om het "behoeden voor de vergetelheid van een compleet genre; de chansons", en voor haar baanbrekende werk om de kleinkunst zichtbaarder te maken.