Aangevallen rechters treden terug

De rechters van het gerechtshof in Den Haag die eind vorige maand werden aangevallen door een verdachte zijn op eigen verzoek teruggetreden. De voorzitter van het hof en de twee andere raadsheren voelden zich na het incident niet meer vrij om de zaak te behandelen.

Volgens een persraadsheer zouden de rechters bij een eventuele veroordeling de schijn kunnen wekken uit rancune te hebben gehandeld. Bovendien waren ze de aanhoudende kritiek van de advocaat van de verdachte meer dan zat.

De man staat terecht voor diefstal met geweld met dodelijke afloop. De rechtbank legde hem eerder negen jaar op. Het OM heeft in hoger beroep zestien jaar cel tegen hem geëist.

De vervanging van de rechters kan betekenen dat de zaak opnieuw moet beginnen. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachten kunnen in samenspraak met het hof echter besluiten op een bepaald punt in de zaak door te gaan.

De verdachte greep de rechter op 29 januari bij de keel, maar er werd snel ingegrepen door een bode. De parketpolitie voerde de man vervolgens af. Het incident gebeurde nadat de verdachte rustig was opgestaan en deed alsof hij iets aan de rechter wilde geven. Vervolgens dook hij over de tafel van de rechters en vloog de voorzitter naar de keel.

De advocaat, die om onbekende redenen meerdere zittingen had laten schieten, had het hof al meerdere keren gewraakt, maar de verzoeken om nieuwe rechters waren telkens afgewezen. De laatste keer was bovendien gezegd dat er niet meer gewraakt mocht worden.

De rechters hadden zelf al verzocht om vervangen te worden, en werden in dat verzoek gesterkt door een fax van de advocaat. Over de inhoud van die brief aan het hof, kan een woordvoerder geen mededelingen doen. Maar volgens de persraadsheer sprak de 'toonzetting het hof niet aan' en werd opnieuw om nieuwe rechters gevraagd.

De advocaat kan rekenen op een tuchtrechtelijk onderzoek. Zijn aanhoudende verzoeken om nieuwe rechters die een zaak erg vertragen, zijn brief en het wegblijven bij de zittingen kunnen reden zijn voor sancties.