Formule 1-teams willen dubbele diffuser verbieden

De Formule 1-teams staan op het punt om de dubbele diffuser in 2011 uit de sport te verbannen. Zo moeten zowel de snelheden als de downforce in de sport omlaag worden gebracht.

De introductie van de diffusers zorgde vorig jaar voor veel ophef toen Brawn GP, Williams en Toyota vanaf de start van het seizoen veel voordeel van bleken te hebben. Een rechtszaak tegen de teams volgde, maar het Court of Appeal van de FIA wees de claim van de zeven andere renstallen af. Hierdoor moesten de teams aan de slag om op hun auto een dubbele diffuser te monteren om zo meer downforce en snelheid te creëren.

Het concept is momenteel al zover doorgevoerd dat ontwerpen van de achterzijde van de auto's zeer gecompliceerd zijn. Toch zijn er ontwikkelingen gaande om er vanaf te komen. Dit omdat de hoeveelheid downforce dit seizoen de waarden van eind 2008 zal overstijgen en dat ondanks dat de auto's opgeschoond zijn en een kleinere achtervleugel hebben.

Daarom hebben de technisch directeuren en de Technical Regulations Working Group van de FOTA eind vorig jaar besprekingen gehouden om regels op te stellen die het gebruik van de dubbele diffuser verbieden. Ook zou de vloer van de auto dan uit één plaat moeten komen te bestaan en niet zoals nu uit delen, waardoor de dubbele diffuser werkt.

Momenteel worden de regels zodanig opgesteld dat er geen gaten in te vinden zullen zijn. Daarna zal het voorstel aan Technical Working Group ter goedkeuring voorgelegd worden. Mocht dit het geval zijn, dan kan het voorstel in 2011 in werking treden en zullen de bolides ongeveer een seconde per ronde langzamer zijn.