Atletiekunie laat zaak-Vroemen rusten

De Nederlandse Atletiekunie gaat toch niet naar het sporttribunaal CAS inzake de atleet Simon Vroemen. Twee weken geleden werd de vrijspraak van Vroemen toch teruggedraaid door het Instituut Sportrechtspraak.

Dat instituut verklaarde ook de de atletiekunie en de Dopingautoriteit niet ontvankelijk in de zaak-Vroemen. De Nederlandse atletiekbond wilde aanvankelijk geen straf opleggen omdat Vroemen zijn carrière beëindigd had, maar de zaak kwam aan het rollen toen Vroemen naar Beijing wilde gaan voor de Zomerspelen.

Vroemen diende zichzelf een herstelinfuus toe, iets wat een atleet nooit zelf mag doen, op het EK atletiek in 2006. Een infuus om te herstellen mag alleen met medische begeleiding in een schone omgeving. De atleet zelf zei dat hij het stil moest houden, al beweerde de atletiekunie dat dat niet het geval was. "Ik ben opgelucht dat de zaak hiermee definitief uit te de wereld is", aldus Vroemen. De steeplechaseloper werd uiteindelijk ziek van het infuus, iets wat de atletiekunie KNAU afdeed als "voedselvergiftiging".

"Het toedienen van een zoutinfuus aan een doodzieke atleet is destijds geheel volgens de dopingregels gebeurd. Het is onacceptabel dat een atleet zich, louter op basis van geruchten, zo lang heeft moeten verdedigen hiertegen", zei een vorig jaar zeer aangeslagen Vroemen.