[Vuelta] Greipel wint vierde etappe

André Greipel heeft de vierde etappe gewonnen van de Vuelta. De Duitser won de rit van Venlo naar Luik (225,5 kilometer) in een gedevalueerde sprint van Wouter Weylandt. De sprint werd ontsierd door een zware valpartij op twee kilometer van de streep. De leiderstrui bleef in handen van Fabian Cancellara.

Net als gisteren was Lars Boom (Rabobank) weer in de aanval getrokken. In de stromende regen kreeg hij een bont gezelschap mee; Javier Ramirez Abeja (Andalucía-CajaSur), Dominik Roels (Milram) en Sergey Lagutin (Vacansoleil). De maximale voorsprong van de groep, na 70 kilometer, was bijna een kwartier.

Boom had een doel gesteld voor de dag; hij wilde de bergtrui binnenhalen. Op beide passages van de Cauberg kwam Boom als eerste boven en reed zo virtueel in de bergtrui, die op dat moment nog op de schouders hing van zijn ploeggenoot Tom Leezer. Boom pakte erna nog twee seconden bij een tussensprint en klom in de virtuele stand op naar plek zes op veertien seconden van Fabian Cancellara.

Om precies 15:11 uur, na 133,4 kilometer in de etappe, verliet de Vuelta Nederland en reed de kopgroep België binnen. De voorsprong was op dat moment al gezakt naar de zes minuten. In België was ook de eerste uitvaller van de Vuelta te noteren. Charles Wegelius van Silence-Lotto stapte tijdens de etappe af. Er waren ook diverse valpartijen te melden, ook in de kopgroep. Echter iedereen kon gewoon verder rijden. Op de Mont Theux, de laatste klim van de dag, stelde Boom zijn bergtrui veilig door ook die sprint te winnen. Boom en Lagutin lieten zich daarna uit de kopgroep zakken. Op dat moment was de voorspong nog twee minuten met nog een kleine 40 kilometer te gaan.

Nadat Boom en Lagutin waren ingelopen viel Lieuwe Westra aan. Hij had al snel een gat en naderde snel op de koplopers, die hij na de eerste passage van de finish bijhaalde. In het peloton werd er daarna weer gevallen. Onder anderen Karsten Kroon en Gerald Ciolek, winnaar van de eerste etappe, gingen onderuit, maar konden hun weg vervolgen. Nadat Westra, Ramirez en Roels waren bijgelopen was er een spervuur aan demarrages. Gasparotto bleef lange tijd vooruit maar werd vijf kilometer voor het eind ingelopen. Een sprint leek dus in de maak.

Echter was er op twee kilometer van het eind een zware valpartij voorin het peloton, waardoor er maar zes man overbleven die streden om de zege. Greipel bleek hiervan de snelste, voor Weylandt en zijn teamgenoot Bert Grabsch. Cancellara behield de leiderstrui, omdat de valpartij binnen drie kilometer van het eind plaatsvond.

Uitslag etappe 4

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia5:43.05
2Wouter WeylandtBELQuickstepz.t.
3Bert GrabschDUIColumbiaz.t.
4Marcel SiebergDUIColumbiaz.t.
5Marco VeloITAQuickstepz.t.
6Matteo TosattoITAQuickstepz.t.
7Adam HansenAUSColumbiaz.t.
8Jurgen RoelandtsBELSilence-lottoz.t.
9Linus GerdemannDUIMilramz.t.
10Thomas RohreggerOOSMilramz.t.

Stand na etappe 4

Pos.RennerNat. TeamTijd
1Fabian CancellaraZWISaxobank15:12.38
2Greg HendersonNZLColumbia+0.06
3Gerald CiolekDUIMilram+0.08
4Tom BoonenBELQuickstep+0.09
5Bert GrabschDUIColumbia+0.11
6André GreipelDUIColumbiaz.t.
7Tylar FarrarVSGarmin+0.12
8Lars BoomNEDRabobank+0.14
9Jens MourisNEDVacansoleilz.t.
10Daniele BennatiITALiquigas+0.16
Submitter:  Bron: FOK!sport