Farrar wint eerste etappe Eneco Tour

Tyler Farrar moest gisteren nog genoegen nemen met een tweede plaats in de proloog, vandaag heeft de Garmin-renner de eerste etappe gewonnnen. In een massasprint klopte de Amerikaan de Belg Tom Boonen en de Noor Edvald Boasson Hagen.

Beste Nederlander was Tom Veelers van Skill-Shimano met de zevende plaats. Farrar mocht ook de leiderstrui om zijn schouders hangen dankzij de bonificatieseconden. Chavanel, die gisteren de proloog wist te winnen, zakte naar de derde plaats in het klassement op negen seconden achterstand.

"Ik ben in de conditie van mijn leven. In de Tour was ik al goed, maar ik heb daarna wat rust genomen en sindsdien ben ik nog beter. Op dit moment voel ik mij razendsnel", vertelde Farrar aan Sporza. "Mijn ploeg was werkelijk fantastisch vandaag. Mijn ploegmaats reden 100% in mijn dienst en ik heb hen voor dat werk beloond met deze zege. Net als in Hamburg een speciale vermelding voor Christopher Sutton. Schitterend werk van hem in de laatste 5 km!"

De etappe in België van Aalter naar Ardooie over 184,5 kilometer werd getekend door valpartijen. Al na 85 kilometer sloegen Bobbie Traksel en Wim Stroetinga en de Spanjaard Luis Pasamontes tegen het asfalt. Traksel kon verder met enkele schaafwonden maar Pasamontes en Stroetinga moesten naar het ziekenhuis. De Spanjaard had mogelijk een hersenschudding en was duizelig, de Nederlander had zijn linkerschouder uit de kom.

In de sprint vielen ook nog veel renners; Gorik Gardeyn, Johann Offredo, Koldo Fernandez, Baden Cooke en Sébastien Turgot waren de klos. Belg Gardeyn en Fransman Offredo waren er het ergst aan toe. In het ziekenhuis werden vier of vijf gebroken ribben en een gebroken schouderblad vastgesteld bij Gardeyn. Offredo had last van zijn linkerschouder. De overige gevallen renners konden in de finishplaats zelf verzorgd worden.


Uitslag eerste etappe

Pos.RennerTeamTijd
1 Tyler Farrar Garmin - Slipstream 4:18.40
2 Tom Boonen Quick Step z.t.
3 Edvald Boasson Hagen Team Columbia - High Road z.t.
4 Graeme Brown Rabobank z.t.
5 Robert Forster Team Milram z.t.
6 Yauheni Hutarovich Française Des Jeux z.t.
7 Tom Veelers Skill-Shimano z.t.
8 Roy Sentjens Silence-Lotto z.t.
9 Mathew Hayman Rabobank z.t.
10 Juan Jose' Haedo Team Saxo Bank z.t.


Klassement na eerste etappe

Pos.RennerTeamTijd
1 Tyler Farrar Garmin - Slipstream 4:23.26
2 Tom Boonen Quick Step +0.04
3 Sylvain Chavanel Quick Step +0.09
4 Edvald Boasson Hagen Team Columbia - High Road +0.10
5 Bradley Wiggins Garmin - Slipstream +0.11
6 Joost Posthuma Rabobank +0.11
7 Vincenzo Nibali Liquigas +0.13
8 Juan Antonio Flecha Giannoni Rabobank +0.13
9 Maarten Tjallingii Rabobank +0.14
10 Nikolas Maes Topsport Vlaanderen - Mercator +0.14