FOK!sport bij opening schaatsseizoen

Op 22 oktober werd het nieuwe schaatsseizoen officieel geopend. FOK!sport was aanwezig op de Vechtsebanen in Utrecht, waar Sven Kramer, Carl Verheijen, Annette Gerritsen en Jacques de Koning hun opwachting zouden maken. Hieronder vind je een impressie van deze dag.

Rond de klok van 13:00 uur kwam ik aan op de Vechtsebanen in Utrecht. Voorafgaand aan deze dag wist ik nog niet of ik met de trein of de auto moest gaan. Het openbaar vervoer bleek uiteindelijk de beste keuze, omdat het in de ochtend al op de ring van Utrecht vast stond. Ik begaf me door een grote deur en werd naar een tafel gestuurd waar ik me moest melden. De uitnodiging werd ingenomen en mijn pols werd van een paars armbandje voorzien. Ik had me namelijk ingeschreven voor de handtekeningensessie. Het was ook mogelijk om deel te nemen aan de diverse clinics, maar dat zag ik niet zitten.

Toen ik de ijsbaan had gevonden, waren er al flink wat mensen rondjes aan het rijden. Na een half uur rondlopen werd de middag geopend. Men wist te melden dat de helikopter met de schaatsers rond 14:30 uur zou arriveren. Tot die tijd kregen de aanwezige mensen de kans om deel te nemen aan een schaatsclinic (langebaan of kunstrijden). Daarnaast had men ook de mogelijkheid om zelf wat rondjes te rijden.

Tegen 14:30 uur werd iedereen van het ijs gehaald, want de helikopter was in de buurt. Na een paar spannende minuten, aangezien er toch veel kinderen waren, landde het gevaarte op het middenterrein van de Vechtsebanen. Een luid gejuich en geschreeuw was het gevolg, nadat de schaatsers zich allemaal hadden laten zien. Het kwartet werd al snel naar de gastheer van de middag geleid, zodat zij een aantal korte vragen konden beantwoorden.

De spreker begon bij Carl Verheijen en vroeg hem hoe hij het vond om weer terug te zijn. "Ik vind het geweldig om weer op de Vechtsebanen te staan, aangezien ik hier mijn allereerste rondjes heb gereden." Daarna was Annette Gerritsen aan de beurt. Zij kreeg de vraag wat ze doet om zo snel te zijn. "Ik doe veel aan sporten, waar je veel snelheid mee kan genereren. Het sprinten zelf en wielrennen zijn een aantal voorbeelden hiervan."

De Koning kreeg dezelfde vraag als Gerritsen en antwoordde: "Ik ben eigenlijk met hele snelle spieren geboren, dus ik heb dat van mezelf al." Tot slot kreeg ook Kramer nog een vraag voor zijn kiezen, namelijk wat zijn volgende doel is. "Ik heb al zoveel gewonnen, zelfs een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Toch zou ik graag nog een keer een gouden plak om mijn nek willen hebben." Ook werd hem gevraagd aan welke wedstrijden hij komend seizoen gaat deelnemen. "Volgend jaar worden de Olympische Winterspelen gehouden, dus dit jaar zal ik me voornamelijk op het EK en WK gaan richten."

Na het vragenrondje mocht het viertal zich gaan omkleden om een korte demonstratie te laten zien. Allereerst werd er een aantal rondjes warm gereden, want met koude spieren kan je niet veel uitrichten. Vervolgens vormden drie van de schaatsers het treintje. Daarna voerden De Koning en Gerritsen een glijdende start uit. Dat houdt in dat je langzaam gaat, maar ineens veel snelheid moet maken. Verder lieten Verheijen en Kramer nog een aantal technieken zien om een vijf of tien kilometer succesvol te voltooien. Dit deden zij met lange slagen en tegelijkertijd probeerden ze een hoge snelheid (rond de 55 kilometer per uur) vast te houden.

Na deze korte demonstratie kleedden Gerritsen, Kramer, De Koning en Verheijen zich weer om voor de handtekeningensessie. In de tussentijd liet Barbara de Loor zich nog even zien. De oud-schaatsster kwam namelijk even vertellen over de Aegon Junior Schaatsspelen, die ook officieel van start zijn gegaan. De komende weken zal ze met een truck door het hele land reizen in het kader van 'Het ijs komt naar je toe'. Met deze truck wordt een aantal scholen bezocht, waarmee ze een hele dag op een synthetische ijsbaan zullen staan.

Na de uitleg van De Loor kon iedereen een handtekening van zijn of haar favoriet gaan ophalen. Uiteindelijk bleek er maar een half uur beschikbaar te zijn, aangezien het kwartet om 16:00 uur alweer werd opgehaald. Veel mensen, waaronder ikzelf, konden daardoor zonder handtekening huiswaarts keren. De gastheer van deze middag liet echter weten dat het via de website van de Nederlandse schaatsbond mogelijk was om alsnog aan handtekeningen te komen. Toch was dit slechts een pleister op de wond, want wie wil nu niet een handtekening van zijn idool persoonlijk in ontvangst nemen?

Rond de klok van 16:00 uur verliet ik de Vechtsebanen, aangezien ik nog een terugreis van twee uur voor de boeg had. Al met al heb ik een hele leuke dag gehad en ik wil de schaatsers veel succes in het nieuwe seizoen toewensen.

Submitter:  Bron: FOK!sport