Kranten verdeeld over prestaties Van Basten

De Nederlandse kranten hebben na de uitschakeling van het Nederlands elftal veel aandacht voor het einde van het tijdperk Marco van Basten. De meningen over wat de scheidend bondscoach bereikt heeft, verschillen.

De Telegraaf stelt dat Van Basten na vier jaar als coach meer bagage in huis heeft. "Alleen wil dat in het door emoties doordrenkte topvoetbal niet zeggen dat je dan onder alle omstandigheden ook 'beter' bent. Het EK duidelijk heeft gemaakt dat de oud-international na vier jaar nog altijd een heel bijzonder coach is."

De Volkskrant vindt dat Oranje het onder de scheidende coach behoorlijk heeft gedaan. "Hoewel ergens het gevoel blijft knagen dat het Nederlands elftal de afgelopen vier jaar meer terrein had kunnen veroveren, kan worden geconcludeerd dat de KNVB er in 2004 verstandig aan deed Van Basten vertrouwen te schenken", stelt de krant.

Trouw is minder positief. De krant vindt dat de missie van Van Basten is mislukt. "Bondsoach en spelers waanden zich rijper, maar komen op het EK bedrogen uit. Oranje werd overklast door Rusland op een avond die méér paste bij het achterliggende tijdperk onder Van Basten dan de EK-zeges op Italië en Frankrijk", aldus de krant.

AD Sportwereld Pro heeft vooral aandacht voor de berusting bij de spelers na de onverwachte aftocht op het EK. In de opinie wordt geconcludeerd dat het drama bij de familie Boulahrouz en het opstellen van een B-elftal in het duel met Roemenië te veel van het goede is geweest voor Oranje.

Nrc.next heeft een boodschap voor het team met het oog op het WK 2010: fysiek sterker worden. Het Nederlands elftal moet voetballend en fysiek zijn meerdere erkennen in Rusland, is de conclusie. Ook deze krant vindt dat de missie van Van Basten alsnog volledig is mislukt.