[Giro] Brutt wint etappe naar Contursi

Pavel Brutt heeft de vijfde rit van de Giro d'Italia gewonnen. Op de laatste stijle slotklim van de dag, die drie kilometer duurde, wist de renner van Tinkoff het verschil met zijn vijf medevluchters te maken. Johannes Fröhlinger werd tweede en Luis Felipe Laverde derde.

Na 23 kilomter koers vond de eerste serieuze ontsnapping plaats, wat ook meteen een goede was. Brutt, Fröhlinger, Laverde, Francisco Pérez Sanchez en David Milllar kregen van het peloton een maximale voorsprong van tien minuten. Daarna vonden Quick-Step en Liquigas het welletjes, dus werd de achtervolging op de leiders ingezet.

Vier renners van de kopgroep moesten maar twee minuten goed maken op leider Franco Pellizotti. Liquigas en Quick-Step zorgde er uiteindelijk voor dat de voorsprong tot ruim drie minuten slonk. Met nog 25 kilometer voor de boeg stokte het tempo echter en moest LPR het overnemen. Zij verkleinden de voorsprong tot tweeënhalve minuut. Daarna was het wederom de beurt aan Liquigas.

De vijf renners die vooraan reden bleven geod samenwerken. Op vijf kilometer voor de meet was er nog iets minder dan twee minuten van de voorsprong over. Tijdens de klim werden er voortdurend speldenprikken uitgedeeld, waardoor het peloton steeds verder inliep. Toch bleek dit niet voldoende te zijn om Brutt van de overwinning af te houden.

Pellizotti wist zijn voorsprong op Christian Vandevelde en Danilo di Luca te behouden, maar deze is respectievelijk één en zeven seconden.


Uitslag vijfde etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Pavel BruttTinkoffRusland05:04,52
2Johannes FröhlingerGerolsteinerDuitsland+ 0,04
3Luis Felipe LaverdeCSFColombia+ 0,10
4Francisco Pérez SanchezCaisse d'EpargneSpanje+ 0,25
5Paolo BettiniQuick-StepItalië+ 0,31

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Franco PellizottiLiquigasItalië21:46,49
2Christian VandeveldeTeam SlipstreamVerenigde Staten+ 0,01
3Danilo di LucaLPRItalië+ 0,07
4Morris PossoniTeam High RoadItalië+ 0,08
5Vincenzo NibaliLiquigasItaliëz.t

Submitter:  Bron: NOS-TT / WielrenSite