Verrassende uitslagen tijdens negende ronde Corus

Het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee kende een opmerkelijke negende ronde. Koploper Magnus Carlsen verloor zijn partij, maar behield toch zijn koppositie. Hij wordt nu wel vergezeld door Levon Aronian. Verder wist ook onze landgenoot Loek van Wely niet te winnen.

Carlsen trof in de negende ronde de Hongaar Peter Leko. Leko had tot nu toe nog geen partij kunnen winnen. Met zwart wist Carlsen vandaag geen potten te breken. De 17-jarige Noor verloor kansloos van Leko. Levon Aronian wist met zijn remise tegen Pavel Eljanov op gelijke hoogte te komen met Carlsen.

Een mooi affiche op de negende speeldag was de wedstrijd tussen de twee ex-wereldkampioenen. Veselin Topalov mocht het met wit opnemen tegen Vladimir Kramnik. Beide schakers waren matig begonnen aan het toernooi, maar naarmate het toernooi vorderde, kwamen de resultaten. Vandaag was Topalov een stuk sterker dan Kramnik, die elkaar overigens niet uit kunnen staan. Daarom gaven de twee elkaar ook geen hand voor de partij.

Topalov gebruikte een variant die hij samen met Ivan Tsjeparinov had bedacht. De winst ging dan ook verdiend naar de Bulgaar. Topalov was na afloop dan ook erg blij met de uitvinding van Tsjeparinov: "Het is mijn secondant Ivan Tsjeparinov die alle lof voor mijn zege verdient. 12 Pxf7! was zijn idee en hij heeft het uitgeanalyseerd. We hadden het voor de WK-match van 2006 bewaard, maar daar kwam de variant niet op het bord." Kramnik had bij winst koploper kunnen worden. Topalov stijgt door zijn winstpartij naar een gedeelde derde plaats.

Viswanathan Anand, die zijn laatste twee partijen in winst zag eindigen, kon vandaag zijn reeks niet voortzetten. Tegen Boris Gelfand speelde de regerend wereldkampioen remise. Ook was er wederom remise voor Vasyl Ivantsjoek. Hij blijft opzien baren. Al zijn partijen eindigden tot nu toe in remise en vandaag was dit dus weer het geval. Dit keer was het de Azeri Mamedjarov die de punten mocht delen met Ivantsjoek.

Onze landgenoot Loek van Wely nam het vandaag op tegen Michael Adams. Met zwart kon Van Wely het niet waarmaken tegen Adams. Hij verloor daarom ook van de Engelsman. Door dit resultaat blijft Van Wely op de voorlaatste plaats die hij deelt met de Hongaarse Judit Polgar. Morgen mag de Nederlander aantreden tegen één van de koplopers, Magnus Carlsen.