Jaaroverzicht 2007: Overige sporten

In dit deel van het jaaroverzicht vind je belangrijkste gebeurtenissen van de sporten die geen eigen overzicht krijgen.

Nederlandse kampioenen:
- Raymond van Barneveld wordt in Purfleet wereldkampioen darts. Hij verslaat in een zinderende finale Phil Taylor.
- Lornah Kiplagat wordt in het Keniaanse Mombassa wereldkampioen op de cross. Later dit jaar wordt ze ook wereldkampioen op de weg. Bovendien loopt ze er een wereldrecord op de halve marathon.
- Gregory Sedoc wint bij het EK atletiek indoor de 60 meter horden, in diezelfde wedstrijd wordt Marcel van der Westen tweede. Ook op het EK indoor: Arnoud Okken wint de 800 meter.
- De Nederlandse hockeymannen worden voor het eerst sinds 1987 Europees kampioen. In de finale verslaat Nederland Spanje met 3-2.
- Nederland wordt voor de vijfde keer op rij Europees kampioen honkbal. In de finale werd Groot-Brittannië eenvoudig met 6-1 verslagen.
- De springruiters veroveren na de wereldtitel vorig jaar dit jaar ook de Europese titel. Ook de dressuurploeg wint De Europese titel. Voor het eerst worden de Duitsers geklopt. Er was nog meer succes in de paardensport, Anky van Grunsven wordt Europees kampioen in de kür op muziek.
- Lobke Berkhout en Marcelien de Koning worden voor het derde jaar op rij wereldkampioen zeilen in de 470-klasse.
- Ruben Houkes wordt wereldkampioen judo. Hij wint in de klasse tot 60 kg.
- Sem Schilt wordt voor het derde jaar op rij wereldkampioen K-1.
- Marleen Veldhuis wordt bij het EK kortebaan zwemmen kampioen op de 50 meter vrije slag.
- Theo Bos prolongeert zijn wereldtitel op de sprint. Hij klopt in de finale de Fransman Gregory Bauge.
- Nederland wordt wederom wereldkampioen korfbal. In de finale wordt Belgie met 23-10 verslagen.

Internationale Kampioenen
- Martin Adams wint Lakeside 2007. In de finale laat hij zijn tegenstander Phil Nixon na een 6-0 voorsprong nog terugkomen tot 6-6. Maar Adams wint de beslissende dertiende set.
- Casey Stoner wordt wereldkampioen in de MotoGP klasse. De Australier was al drie races voor het einde zeker van de titel.
- Michael Phelps is de ster van het wereldkampioen zwemmen. Hij wint de titels op de 200m vrij, 200m vlinder, 200m wissel, 100m vlinder, 400m wissel, de 4x100m vrij en de 4x200m vrij. Een unieke achtste goud zit er niet in omdat de VS zich (zonder Phelps) door een foute wissel niet plaatsen voor de finale van de 4x100m wisselslag.
- Op het wereldkampioenschap atletiek is Tyson Gay de meest opvallende deelnemer. Hij wint de 100 en 200 meter
- Zuid-Afrika wordt wereldkampioen rugby, het verslaat in de finale Engeland met 6-15.
- De wereldtitel in honkbal gaat naar de Verenigde Staten. In de finale wordt Cuba met 6-3 verslagen.

Opvallende momenten:
- Vlak voor zijn eerste ronde partij op de Lakeside wordt Andy Fordham per ambulance afgevoerd vanwege ademhalingsproblemen. Nadat hij een kleine maand later ook nog getroffen werd door een lichte beroerte, veranderde hij zijn levensstijl en is gedurende het jaar ongeveer 70 kilo afgevallen.
- Na Raymond van Barneveld in 2006 stapten dit jaar ook Michael van Gerwen, Jelle Klaassen en Vincent van der Voort over van de BDO naar de concurrerende bond PDC. Niet veel later maakte ook Mervyn King de overstap.
- Een bizar moment tijdens de Golden League wedstrijd in Rome. De Finse speerwerper Tero Pitkämäki gooit een speer in de rug van de Franse verspringer Salim Sdiri. Die loopt daarbij inwendige verwondingen op aan zijn nier en lever, maar mag gezien het ongeval van geluk spreken dat er geen verdere verwondingen zijn.


- De Amsterdam Admirals houden op te bestaan. De NFL besluit de Europese zomercompetitie af te schaffen.
- De twee meest begeerde atletiekrecords worden dit jaar verbroken. Asafa Powell komt op de 100 meter tot een tijd van 9,74. Het oude record stond met 9,77 ook al op zijn naam. Op de marathon verbetert Haille Gebrselassie het wereldrecord. In Berlijn komt de Ethiopiër tot een tijd van 2.04,26. Het oude record stond met 2.04,55 op naam van Paul Tergat.

Andere Nederlandse prestaties:
- Het EK turnen in Amsterdam loopt uit op een deceptie voor Yuri van Gelder. Door een mislukte oefening haalt hij de finale niet eens. Meer succes is er voor Epke Zonderland en Jeffrey Wammes. Zij winnen brons op respectievelijk brug en sprong.
- Op het WK turnen is Yuri van Gelder succesvoller, maar eindigt het ook in een teleurstelling. Hij wordt aan de ringen tweede, waar een titel noodzakelijk was voor plaatsing voor de Olympische Spelen.
- Het WK zwemmen verloopt voor Nederland redelijk succesvol. De dames winnen brons op de 4x100 meter vrij, zilver is er voor Van den Hoogenband op de 200 meter vrij, Veldhuis wint zilver op de 100m vrij en brons op de 50 m vrij. Tot slot was er brons voor Inge Dekker op de 50 vrij.
- Rutger Smith wint op het WK atletiek brons op het onderdeel discuswerpen.
- De Nederlandse hockeydames grijpen naast de Europese titel, in de finale is Duitsland met 2-0 te sterk.
- De Nederlandse honkballers worden vierde op het WK, in de strijd om het brons is Japan met 5-0 te sterk. Eerder in het toernooi werd er wel gewonnen van Cuba en gastland Taiwan.

Overleden in 2007:
- Norick Abe (32). Japanse wegracer uit de jaren ’90, komt om bij verkeersongeluk.
- Bob Woolmer (58). Cricketcoach Pakistan. Overlijdt tijdens het WK onder mysterieuze omstandigheden. Uit onderzoek zou blijken dat hij niet vermoord is.
- Jef Planckaert (73). Wielrenner uit de jaren ’60, won onder meer Parijs-Nice en Luik-Bastenaken-Luik.
- Patrick Allotay (29). Ghanese oud-speler van Feyenoord. De doodsoorzaak is onbekend.
- Antonio Puerta (22). Voetballer van FC Sevilla, wordt onwel op het voetbalveld en overlijdt na diverse hartaanvallen.
- Colin McRae (39). Voormalig wereldkampioen rally, komt om bij een helikoptercrash.
- Benny Vansteelant (30). Veelvoudig Europees en wereldkampioen duathlon. Wordt tijdens een training aangereden en overlijdt de volgende ochtend in het ziekenhuis.
- Al Oerter (71). Discuswerplegende, viervoudig Olympisch kampioen.
- Foekje Dillema (81). Nederlands atleet. Leek een grote concurrent te worden voor Fanny Blankers-Koen, maar werd voor het leven geschorst na een controversiële seksetest. Kreeg postuum eerherstel van de KNAU.

Submitter:  Bron: FOK!sport