Schaatsjaaroverzicht 2007: Deel 2

2007 was onder meer het jaar van Sven Kramer. Hij reed verschillende wereldrecords en werd bovendien zowel Europees- als wereldkampioen. Hieronder vind je deel 2 van het schaatsjaar 2007, waarin natuurlijk nog meer gebeurde. Deel 1 vind je hier.

WK afstanden
Zoals elk seizoen wordt ook 2006/2007 afgesloten met het WK afstanden. Nederland pakt daar elf medailles. Ireen Wüst pakt twee wereldtitels. Met een tijd van 1.52.71, de vierde tijd ooit, is de Nederlandse de beste op de 1.500 meter. Ook pakt ze goud op de 1.000 meter. Met een tijd van 1.13,83 rijdt ze bovendien een nieuw Nederlands record. Sven Kramer pakt driemaal goud. Kramer wint de wereldtitel op de 5000 meter met een tijd van 6.10,70. De Italiaan Enrico Fabris (6.12,53) pakt het zilver, Het brons gaat naar Carl Verheijen, die tot 6.15,21 komt. De wereldtitel op de 10km pakt Kramer in een fabelachtig wereldrecord van 12.41,69. Carl Verheijen en Brigt Rykkje zorgen voor een compleet Nederlands podium door tweede en derde te worden. Sven Kramer, Carl Verheijen en Erben Wennemars pakken bovendien de wereldtitel op de achtervolging bij de heren. Canada wint zilver, Rusland het brons.

De Tsjechische Martina Sábliková is ook goed voor twee wereldtitels, op zowel de 3.000 als de 5.000 meter bij de vrouwen. Op de 3.000 meter rijdt ze 3:58.09. Zilver is er voor Renate Groenewold en brons voor Cindy Klassen. Sáblikova verbetert op de 5 kilometer, waarin de Nederlandse vrouwen geen rol van betekenis spelen, het wereldrecord naar 6.45,61.

De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee is de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter. Lee, nog tweede na de eerste omloop, is in de tweede veruit de sterkste. Bovendien rijdt hij met 34,25 een nieuw wereldrecord. De titel op de 500 meter bij de vrouwen gaat naar Jenny Wolf. Ook zij rijdt in de tweede omloop een nieuw wereldrecord met 37,04. Shani Davis is de nieuwe wereldkampioen op de 1.500 meter. Met een tijd van 1.42,39 rijdt de Amerikaan in Salt Lake City een nieuw baanrecord. Erben Wennemars eindigt als tweede en rijdt met 1.42,80 bovendien een nieuw Nederlands record. Ireen Wüst, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom slagen er niet in goud te pakken op de achtervolging. De drie Nederlandse schaatssters worden afgetroefd door het Canadese trio Kristina Groves, Christine Nesbitt en Shannon Rempel. Olympisch kampioen Duitsland eindigt als derde.

Algemeen nieuws
Svetlana Zhurova beëindigt haar loopbaan. De Russin, olympisch kampioen op de 500 meter in 2006, moest het afgelopen seizoen al laten schieten wegens een enkelblessure. De 35-jarige Zhurova werd in 1996 wereldkampioene op de 500 meter tijdens de WK afstanden. Op die afstand pakte ze zilver in 1998, 1999 en 2000 en brons in 2001. Daarnaast werd ze vorig jaar ook nog eens wereldkampioene sprint. Bart Veldkamp wordt bondscoach van de Amerikaanse schaatsploeg. De voormalige schaatser maakt dat zelf bekend.

Oud-wereld- en Europees kampioen Rintje Ritsma weet zich begin oktober bij selectiewedstrijden niet te plaatsen voor de 5 kilometer op het NK afstanden. De Fries meldt zich later af voor de selectiewedstrijden op de 1.500 meter.

De 41ste editie van de IJsselcup wordt gewonnen door de schaatsploegen van TVM en VPZ. Bij de mannen zijn TVM-schaatsers Sven Kramer, Erben Wennemars, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel in de ploegenachtervolging de sterkste. Bij de vrouwen is het VPZ-drietal Wieteke Cramer, Jorien Voorhuis en Tessa van Dijk de snelste.

Anni Friesinger maakt eind oktober bekend dat ze afziet van de wereldkampioenschappen allround, in februari in Berlijn. De schaatsster wil zich richten op het WK sprint in Heerenveen en de WK afstanden in Nagano.

Nederlands kampioenschap afstanden
In het weekend van 26 oktober wordt het Nederlands kampioenschap afstanden verreden. Opvallende afwezigen zijn Stefan Groothuis, Gerard van Velde en Moniek Kleinsman.

Jan Smeekens pakt de Nederlandse titel op de 500 meter. Na twee omlopen is Smeekens, vorig jaar winnaar van het zilver, het snelst. Bij de vrouwen gaat de titel naar Annette Gerritsen. Na twee omlopen is ze verreweg de snelste en blijft met 38,82 in de tweede omloop als enige onder de 39 seconden. Margot Boer en Marianne Timmer eindigen respectievelijk als tweede en derde. Gouddelver Sven Kramer is zowel de beste op de 5 als de 10 kilometer. Ook Simon Kuipers is goed voor twee titels. Op zowel de 1.000 als op de 1.500 meter is hij de snelste.

Bij de vrouwen wint Paulien van Deutekom twee titels. Net als Kuipers bij de mannen is zij op de 1.000 en 1.500 meter de snelste. Renate Groenwold pakt goud op de 3.000 meter en Gretha Smit tenslotte rijdt de snelste tijd op de 5.000 meter.

Wereldbeker
Tijdens de wereldbekerwedstrijden in het weekend van 9 november evenaart Erben Wennemars het wereldrecord op de 1.500 meter. eremy Wotherspoon rijdt met 34,03 een nieuw wereldrecord op de 500 meter. Ook op de 1.000 meter bij de mannen wordt een nieuw wereldrecord gereden. De Fin Pekka Koskela is daar met een tijd van 1:07.00 verantwoordelijk voor. In datzelfde weekend raakt Sven Kramer zijn wereldrecord op de 5.000 meter kwijt aan Enrico Fabris. De Italiaan rijdt in Salt Lake City een tijd van 6.07,40. Een week later pakt Kramer het wereldrecord weer terug. In dat weekend weet de Duitse Jenny Wolf het wereldrecord op de 500 meter bij de vrouwen te verbeteren naar 37,02.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary eindigt Simon Kuipers op de 1.000 meter als derde. De jury besluit later Kuipers alsnog op de vijfde plaats te klasseren omdat volgens hen Kuipers de finish passeerde met een schaats die niet op het ijs stond. De KNSB besluit daarop een officieel protest in te dienen bij de internationale schaatsbond (ISU). Eind november blijkt een onderzoek dat de scheidsrechters in de fout gingen en dat Kuipers wel als derde had moeten worden geklasseerd. Midden december krijgt de Nederlander alsnog zijn bronzen plak terug.

Nederlands kampioenschap allround
In het laatste weekend van 2007 vindt het Nederlands kampioenschap allround in Groningen plaats. Bij de mannen worden alle vier de afstanden gewonnen door Sven Kramer, die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Nadat hij fluitend de 500 en de 5.000 meter wint, wordt Kramer in de nacht van zaterdag op zondag zo ziek dat hij nauwelijks slaapt. Hij wint wel de 1.500 meter maar zonder de voorsprong die verwacht is. Op de 10 kilometer rijdt hij met 13.41,31 zijn derde baanrecord van het toernooi.

Ireen Wüst wordt bij de vrouwen voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioene allround. De Goirlese eindigt op de afsluitende 5.000 meter als tweede, op slechts 0,70 van haar ploeggenote Renate Groenewold, die het zilver verovert. Paulien van Deutekom maakt het TVM-succes compleet door de derde plaats op te eisen. De revelatie van het toernooi was de 18-jarige Marrit Leenstra. Ze wordt tweede op de 500 meter, wint de 1.500 meter, voltooit de eerste 5 km uit haar carrière in de vierde tijd van de dag en wordt vierde in het eindklassement.