Ohuruogu kan toch naar Peking

De Britse hardloopster Christine Ohuruogu mag volgend jaar toch meedoen aan de Olympische Spelen in Peking. Ohuruogu werd dit jaar, na een jaar geschorst te zijn geweest, wereldkampioen op de 400 meter in de Japanse stad Osaka.

Ohuruogo miste in oktober 2005 en juni 2006 drie verrassingscontroles op het gebruik van doping. De Britse bond en de internationale atletiekfederatie IAAF besloten daarop dat ze een jaar geschorst werd en dat ze niet meer mee mocht doen aan de Olympische Speling van 2008 in Peking.

De beslissing van beide bonden vocht de Britse atlete aan bij de internationale arbitragecommissie CAS, dit niet zonder succes. In een verhoor dat drie uur duurde lukte het haar om de commissie ervan te over dat ze onschuldig is. Volgens Ohuruogu liep ze de tests mis omdat ze drastische aanpassingen had gemaakt in haar trainingsschema.

In een reactie liet de Britse atletiekbond Christine Ohuruogu met beide armen te verwelkomen in het Olympisch team van 2008: "We zijn blij dat ze mee kan als onderdeel van het Britse team", aldus de algemeen directeur van de Britse Bond, Simon Clegg. Clegg vertelde nog wel even het belang van verrassingstesten op doping: "Deze controles zijn een fundamenteel onderdeel van het gevecht tegen dopinggebruik in de sport. Atleten moeten zich het belang hiervan realiseren. Ze moeten beschikbaar zijn voor tests op de verblijfplaatsen die ze hebben opgegeven."