Ten Cate neemt afscheid op Kasteel

Henk ten Cate zit morgen, tijdens het duel tegen Sparta, voor de laatste keer als trainer van Ajax op de bank. De Amsterdammers en Chelsea hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een transfer van de oefenmeester. Gisteren werden de gesprekken over de afkoopsom opgestart.

De Amsterdamse club werd door door Chelsea officieel op de hoogte gebracht, nadat bekend werd dat Ten Cate wilde vertrekken. Door deze stroomversnelling was het de taak aan Ajax om te bekijken of de trainer aan zijn contract moest worden gehouden. Een andere optie was dat het vertrek binnen een week definitief was, waardoor de club uit de hoofdstad een oplossing moest zoeken om de vacante positie in te vullen.

De naam van Adrie Koster wordt inmiddels genoemd als interim-trainer. Momenteel zwaait hij de scepter over Jong Ajax. Samen met Alfons Groenendijk en Hennie Spijkerman zou de oefenmeester het eerste elftal van de Amsterdamse club onder zijn hoede nemen. De directie van de club zou inmiddels gestart zijn met een nieuwe constructie. Dit is overigens de zesde keer in negen jaar dat dit gebeurt.

Gisteren heeft Ten Cate bevestigd dat Chelsea interesse had getoond, maar veel meer wilde hij daar niet over kwijt. "Natuurlijk ben ik gevleid. Chelsea is een mooie club. Maar ik hoor ook veel indianenverhalen. Zo zou ik al vertrokken zijn. Volgens mij zit ik hier nog, hoewel je in de voetbalwereld niets met honderd procent zekerheid kan zeggen", aldus de trainer.

De laatste uitspraak van Ten Cate bewijst dat er nog van alles kan gebeuren, maar de wetten der logica spreken inmiddels voor zich. De trainer van de Amsterdammers ziet in het veldtrainerschap bij Chelsea een droombaan. Dit geldt voor zowel de sportieve als de financiële aspecten. Het contract van de oefenmeester liep na dit seizoen af en een verlenging van de huidige overeenkomst zat er ook niet in. Ajax zou het niet gepast vinden om Ten Cate nu te zeggen dat hij niet weg mocht, om vervolgens in januari te melden dat zijn verbintenis niet wordt verlengd. Dat is ook de reden waarom de Amsterdamse club meewerkt.