Armstrong: "Straf Landis onbegrijpelijk"

De zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong begrijpt niets van de straf die Floyd Landis heeft gekregen. Bij Landis werd na de Tour vorig jaar een te hoog testosterongehalte gemeten.

Een tweede test van het B-staal werd ook positief bevonden. Landis hield echter altijd vol onschuldig te zijn, hij stelde dat het Franse dopinglaboratorium de controle onjuist had uitgevoerd. Landgenoot Lance Armstrong zag dat Landis een schorsing van twee jaar heeft gekregen, daarnaast moest hij zijn Tour-zege inleveren. "Als je iemand de doodstraf geeft, wat in essentie de straf is die Landis heeft gekregen, dan kun je geen genoegen nemen met slordige controles", aldus Armstrong. "Die 'doodstraf' hebben ze wel geven en daar begrijp ik helemaal niets van."

De laatste dopinggevallen in de Tour de France heeft het wielrennen geen goed gedaan. Volgens Armstrong gaat de wielrensport momenteel door een moeilijke en zware periode. "Maar dat geldt wel voor meer sporten. Je kan zeggen dat wielrenners valsspelen. Maar weet je, je kan ook zeggen dat McLaren Mercedes vals speelt in de Formule 1. Het gaat tegenwoordig om veel geld, trots en roem. Sporters gaan daardoor tot het uiterste," aldus Armstrong.