Unibet.com stapt uit AIGCP

Unibet.com zegt per direct het lidmaatschap op van de AIGCP, de belangenvereniging van profploegen in de ProTour.

De Zweeds/Belgische wielerploeg is teleurgesteld over de gebrekkige steun dat het krijgt van de AIGCP. "De afstandelijke houding van de andere ProTour-teams doet ons pijn. De AIGCP en voorzitter Patrick Lefevre zijn nooit voor ons opgekomen. Daarom willen we geen lid meer zijn van de AIGCP," aldus manager Koen Terryn.

Dit jaar legde Unibet enkele miljoenen neer om van de internationale wielerunie UCI een ProTour-licentie te krijgen. De ploeg werd daarop ook volwaardig lid van de AIGCP. Omdat de wielerformatie wordt gesponsord door een online gokbedrijf, mag het echter niet aan de start verschijnen in de ProTour-koersen in Frankrijk, Wallonië, Italië en Spanje. Een poging van Unibet om in die landen in het shirt te rijden van co-sponsor Canyon.com werd door de koersorganisatoren niet gehonoreerd.

Terryn is ook woedend op de UCI. "Wij betreuren de laksheid van de UCI om ons ProTour-licentie te geven zonder daarover eerst afspraken te maken met de organisaties van de koersen. Deze organisaties discrimineren ons nu door ons onterecht uit te sluiten."

Twee weken geleden zegde ook Discovery het lidmaatschap van de AIGCP op. Ploegleider Johan Bruyneel vond dat de organisatie niet langer alle belangen in het wielrennen op een juiste manier vertegenwoordigde.